Як пізні строки сівби озимих зернових позначаються на врожайності?

Джерело:  SuperAgronom.com
насіння пшениці лабараторія

Внаслідок тривалих дощів і неможливості проведення жнив пізніх культур вчасно, цьогоріч сівба озимих культур в Україні суттєво відтермінувалася. Тому багатьох аграріїв турбує питання, до якого строку можна сіяти озимі зернові.

На це питання відповів доктор с.-г. наук Сергій Авраменко у своєму Youtube-каналі.

Він відмітив, що для кожного регіону є свої оптимальні строки. Для більшості регіонів —  з 10 вересня по 5 жовтня +/-.

«Якщо до 5 жовтня не встигли посіяти, то оптимальні строки пропустили. Цьогоріч оптимальні строки пропустили всі, оскільки погода не дала зібрати попередника. Потім не давала змоги посіяти», — прокоментував фахівець.

На питання, чи варто сіяти озимі зернові в пізні, строки він відповів, варто та додав, що результат врожайності за таких умов буде залежати більшою мірою від зволоженості та умов року. При цьому врожайність з посівів пізніх строків буде на 20-25% меншою порівняно до оптимальних, у деяких випадках меншою на 30% або 10%.

Тобто, якщо сіяти озимі зернові після 5 жовтня, то врожайність буде однакова незалежно від того, чи посіяли 15-20 жовтня, чи 15-20 листопада. Але порівняно до оптимального строку врожайність буде меншою.

«Дуже рідко, коли врожайність за пізніх строків сівби не знижується. Лише коли при сівбі в оптимальні строки сівби було дуже сухо і склалися несприятливі умови, тоді пізні посіви можуть виграти на фоні оптимальних, що може трапитися у посушливих регіонах», — пояснив Сергій Авраменко.

Якщо посіви тільки проклюнулися або знаходяться  в фазі шильця, то навесні вони відновлять вегетацію. Більше того, пшениця у фазі шильця перезимовує краще, ніж та, щовходить в зиму в фазі 2-3 листки.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!