Витрати на імпорт продовольства у світі досягнуть рекорду у 2023 році – ФАО

Джерело:  ФАО
доллар

Витрати на імпорт продовольства у світі досягнуть рекордного рівня у 2023 році, найуразливіші країни зазнають падіння обсягів імпорту, йдеться у доповіді «Продовольчий прогноз» Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

За оцінками ФАО, глобальні витрати на імпорт продовольства у 2023 році становитимуть 2 трильйони доларів США, що приблизно на 35,3 мільярда доларів США, або на 1,8% вище, ніж у 2022 році.

Документ, що випускається раз на два роки, містить «оновлені прогнози виробництва, торгівлі, використання та запасів основних продуктів харчування», зазначила організація.

“Перспективи виробництва більшості основних продуктів харчування сприятливі, але екстремальні погодні явища, зростаюча геополітична напруженість і раптові зміни політики створюють ризики для глобальних систем виробництва і можуть порушити тендітний баланс попиту та пропозиції та погіршити перспективи торгівлі та глобальної продовольчої безпеки”, – повідомила ФАО у повідомленні.

Як очікується, обсяги торгівлі фуражним зерном та рисом знизяться у 2023/24 році, незважаючи на те, що світове виробництво кукурудзи, за прогнозами, значно зросте завдяки збільшенню посівів у Бразилії та США. Світова торгівля олією та жирами, за прогнозами, також дещо скоротиться, тоді як світове виробництво та споживання, як очікується, зростуть. Наступного року обсяги торгівлі цукром, молочними продуктами, м’ясом та рибою також скоротяться, згідно з оцінками ФАО.

У країнах із низькими доходами очікується 11-відсоткове скорочення сукупних витрат на імпорт продовольства. Приріст у загальному обсязі витрат на імпорт припадає на фрукти та овочі, а також напої та цукор, і левова частка належить країнам із високим рівнем доходу та рівнем доходу вищим за середній.

Позначки:, , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!