Виробники зерна в Болгарії очікують поганого врожаю

погода weather засуха клімат

Цього року виробники зерна в Болгарії очікують на поганий урожай, він, швидше за все, буде найгіршим за останнє десятиліття, причина цього в огидних кліматичних умовах — дуже високих температурах та відсутністю опадів.

Фермери роздумують, чи варто збирати ярі культури, оскільки кампанія спричинить додаткові витрати.

Зірка Сурєв обробляє 2000 гектарів землі в землях Златариці та села Батьківщина. Цього року він засадив 550 гектарів соняшнику та 700 гектарів кукурудзи. Він очікує дуже слабкого та неякісного врожаю через тривалу посуху.

«У соняшників від спеки — починає сохнути нижнє листя і все закінчується. Теплий вітер, що обдуває рослини, допомагає їм закінчити ще швидше. Насіння не може наповнитися, зараз наливаються і залишаться! І залишаться! Вихід буде дуже невеликим, до 100 кілограмів», — прокоментував він.

Виявляється, не лише на Предбалканському півострові в районі Златариці палюча посуха зупиняє розвиток кукурудзи та соняшнику.

«Більше місяця не було жодної краплі дощу, справи плачевні, кукурудза зовсім зникла. Від спеки починає рвати, а колосу немає. Початок вилазить маленький, крихітний, зернятка Скрізь на форумах ми бачимо картинки і колеги скрізь скаржаться — і в Північній Болгарії, і в Південній Болгарії… Соняшник якраз наповнював лаваш, насіння залишається порожнім, листя горить… Іде. У багатьох місцях країни дуже мало де я бачу продукцію, яка буде гарної якості і з хорошими врожаями», — прокоментував Пенчо Чаньов, який володіє сільськогосподарською компанією у Златариці.

Виробники зерна вже витратили значні кошти на цьогорічний урожай. Окрім очікування низької прибутковості, на них також тиснуть низькі закупівельні ціни. Соняшник торгується за ціною 66 центів “на зеленому”.

«У нас є оранка, дискування, посів, підживлення перед посівом, підживлення після посіву, обприскування гербіцидами, обприскування позакореневими добривами тощо. А продукція, яку ми виготовляємо, коштує надто дешево, і на другий-третій рік ми йдемо назад! Якщо рахувати під сто кілограмів на гектар і якщо рахувати реально — можливо, збирати врожай небажано, бо врожай спричинить додаткові витрати», — каже Звезделін Сурєв.

«З іншого боку, витрати у багато разів перевищують доходи, чого я не впевнений, чи можна очікувати… Ми майже все в кредиті, і за нинішнього стану очікується, що банки стануть одним із найбільших сільгоспвиробників у найближчі 1-2 роки», — коментує Пенчо Чанєв.

Фермери кажуть, що останніми роками клімат у нашій країні постійно змінюється та висихає. А такої тривалої спеки, як цього літа, не було вже 40 років.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!