Виробництво свинини в Європі неухильно знижується

Джерело:  Meatinfo
свинина

Виробництво свинини у Європі продовжує стійко знижуватися. За перші 7 місяців 2023 року виробництво свинини в країнах ЄС-27 склало 11,9 млн. тонн. Це на 8% менше ніж за аналогічний період минулого року. Це знаменує собою другий рік поспіль падіння, оскільки виробництво у 2023 році знизиться більш ніж на 10% порівняно із середнім показником за 5 років. Останній прогноз комісії ЄС з виробництва свинини у 2023 році полягає у тому, що рік закінчиться падінням показників на 6,6%.

У всіх основних європейських країнах-виробниках свинини показники знизилися. За даними Міністерства сільського господарства, в Іспанії, найбільшій свинарській країні Європи, минулого року було забито 56,3 мільйонів свиней. Це на 2,1 млн, або на 3,5% менше, ніж у 2021 році. За тоннажем минулого року Іспанія виробила 5,027 мільйона тонн свинини. Це зниження лише на 3% порівняно з попереднім роком. У цій країні спад, схоже, продовжується: за перші 7 місяців цього року було забито 30,6 мільйона свиней. У річному обчисленні за весь 2023 ця цифра складе трохи більше 52 мільйонів.

Велика Британія

У Великій Британії у вересні 2023 року було забито 780 тисяч свиней. Це на 11% менше ніж за аналогічний період минулого року, повідомило Defra. Виробництво свинини становило 73 000 тонн, що на 10,2% менше, ніж у вересні 2022 року. Щорічний сільськогосподарський аналіз показав зниження приблизно на 10% поголів’я племінних свиноматок у Великій Британії. За даними організації AHDB, останнім часом з’явилися деякі ознаки відновлення: підвищення цін на свиней призвело до невеликого підвищення прибутковості свинарів.

Імпорт до Великої Британії

Імпорт свинини з ЄС до Великої Британії до кінця липня становив 84 000 тонн. Це падіння на 16,2 тис. тонн (-16%), порівняно з аналогічним періодом минулого року. «І це незважаючи на падіння внутрішнього виробництва, яке, можливо, вимагало збільшення імпорту для задоволення попиту. Це вказує на те, що загальний попит на свинину впав, оскільки споживачі зіштовхнулися із кризою вартості життя», – заявили в AHDB.

У Франції забили на 4,3 менше свиней

Французьке управління сільськогосподарської статистики Agreste повідомляє, що в серпні було забито 1,716 мільйона свиней, що на 4,3% менше, а також на 7,9% нижче за середній показник за 5 років за цей місяць. Також повідомляється про зниження споживання свинини у Франції трохи більш ніж на 3%. У результаті в липні 2023 року Франція імпортувала на 7,1% менше свинини та продуктів зі свинини, що становило 49 мільйонів тонн. Експорт знизився на 9,1%. Торговий баланс свинини та продуктів зі свинини, як і раніше, залишається негативним.

Серйозні наслідки для свинарської галузі

Показники забою також знизилися і в інших великих країнах-виробниках свинини, таких як Німеччина (-9%), Нідерланди (-15%) та Данія (-21%). Стійкий спад має серйозні наслідки для галузі переробки свиней. Голландський виробник м’яса Vion Food Group адаптував свої виробничі потужності в Німеччині до ринку, провівши реорганізацію на своїх майданчиках в Емстеку, Хольдорфі та Ландсхуті. Нещодавно Vion також оголосила про закриття свого підприємства у Гросостхаймі в Баварії, Німеччина, що призведе до подальшої втрати 220 робочих місць. Tonnies, найбільший переробник свиней у Німеччині, також закрив підприємства чи іншим чином скоригував свої виробничі потужності.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!