Виробництво сої в Латинській Америці зросте у 2024 році у зв’язку з відновленням урожаю та підвищенням цін на біодизельне паливо

Джерело:  Oilword
соя

Обсяги переробки сої в Латинській Америці, ймовірно, стабільно збільшуватимуться у 2024 році на тлі відновлення виробництва сільськогосподарських культур в Аргентині та більш високих вимог до біодизелю, встановлених для Бразилії.

За оцінками S&P Global Commodity Insights, сукупний обсяг переробки в Аргентині та Бразилії досягне 92,10 млн. тонн у 2024 році, збільшившись на 15,3% порівняно з 2023 роком, коли врожай в Аргентині скоротився приблизно наполовину через історичну засу.

Аргентина поступилася лідируючою позицією з виробництва соєвого шроту Бразилії в 2023 році через історичний спад виробництва сирих бобів, викликаний посухою і подальшим скороченням запасів побічних продуктів.

Урожай сої в Аргентині

У 2023-24 маркетинговому році (квітень-березень) S&P Global прогнозує врожай аргентинської сої на рівні 50,50 млн. тонн, що більш ніж удвічі більше порівняно з 22 млн. тонн у попередньому сезоні.

“Найважливішим аспектом для ланцюжка створення вартості сої є доступність сировини. У цій новій кампанії 2023-24 років явище Ель-Ніньо виправило нестачу вологи в ґрунті та забезпечило правильний посівний сезон”, – сказав Хав’єр Пресіадо Патіно, аналітик із сільського господарства та колишній заступник міністра сільськогосподарських ринків міністерства сільського господарства Аргентини

“Прямо зараз 97% посівів сої в Аргентині перебувають у нормальному або відмінному стані. Ми сподіваємося, що обсяг виробництва складе 48-50 млн тонн, що дозволить олійній галузі відновити середній рівень переробки”, – сказав Патіно.

Протягом попередніх трьох років Аргентина стикалася з наслідками погодних умов Ла-Нінья, які приносять дощі нижче за норму. Однак цього разу більш вологі умови, що спостерігалися через сильний Ель-Ніньо, сприяли розвитку місцевих сільськогосподарських культур.

Серед учасників ринку є певний оптимізм у зв’язку з новим президентом країни Хав’єром Мілеєм, який обійняв посаду 10 грудня. Новий уряд підвищив офіційний валютний курс до 800 песо за 1 долар і встановив змішаний обмін для експортерів сільськогосподарської продукції, що поєднує 80% офіційної валюти з 20% вільної CCL. З іншого боку, Буенос-Айрес має намір підвищити експортне мито на соєвий шрот та олію.

“Аргентинська соєва промисловість відновить свій середній рівень активності по подрібненню в цій новій кампанії 2023-24 років. Єдиною загрозою є рішення уряду підвищити експортні мита на побічні продукти з 31% за ціною FOB до 33%, політика, яка могла б збільшити експорт а не побічних продуктів”, – сказав Патіно.

Протягом 2023 року спотові ціни на постачання соєвого шроту вгору річкою на умовах FOB перевищували ціни, що спостерігалися в Бразилії на умовах FOB Паранагуа, що суперечить історичній тенденції, оскільки Аргентина звикла торгувати нижче за бразильські через логістичні та географічні проблеми.

За даними S&P Global, пряма ціна на соєвий шрот FOB Upriver зросла на 5,9% у 2023 році до 22 грудня і склала 446,38 долара за тонну. Вартість FOB у Паранагуа, у свою чергу, зросла на 0,6% за цей період і досягла 448,75 доларів за тонну.

Вищі вимоги до біодизелю

У Бразилії очікування пов’язані з обов’язковим додаванням біодизеля в дизельне паливо, яке нині становить 12% і має зрости до 14% у березні, як визначено Національною радою країни з енергетичної політики, або CNPE, 19 грудня. Попередній графік передбачав 13%-ний мандат із квітня.

Відповідно до розрахунків ринку, збільшення кожного мандата на 1 процентний пункт означає додатковий попит приблизно на 650 000 кубометрів біодизельного палива на рік для дотримання нормативних вимог. Це безпосередньо впливає на внутрішній ринок соєвої олії, оскільки харчова олія становить понад 70% сировини, що використовується бразильською промисловістю з виробництва біодизельного палива.

Згідно з останніми прогнозами S&P Global, у Бразилії в 2023-24 МР (січень-грудень) очікується використання 5,74 млн тонн соєвої олії для виробництва біодизельного палива, що на 24,6% більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Згідно з глобальним прогнозом S&P, Бразилія, ймовірно, виробить 158 млн т соєвих бобів у 2023-24 МР, що нижче за спочатку прогнозовані 167 млн т через відсутність дощів у ключових регіонах-виробниках з жовтня по початок грудня, але все ж таки повторить рекорд 2022 -23 мг.

Попереду зростання попиту

Ринок очікує збільшення закупівель соєвої олії основними споживачами та напрямками, такими як Індія та Китай.

За даними індійського органу з торгівлі олією, Асоціації виробників розчинників Індії, імпорт пальмової та соняшникової олії в країну в 2022-23 роках зріс на 24% і 54% відповідно, досягнувши рекордних максимумів на тлі зростання споживання і оскільки обидві олії були доступні з великою знижкою порівняно з конкуруючими оліями. соєва олія.

“Індійські заводи активно закуповували соєву олію в липні-вересні, оскільки ціни на світовому ринку були привабливими, але в жовтні вони скоротили імпорт через збільшення запасів і дуже привабливих цін на олію, які продовжували чинити тиск… Ми знаємо, що постачання з Бразилії цього року будуть нижчими, ніж внутрішній попит на біопаливо”, – сказав Тушар Агарвал, старший аналітик з олії з Нью-Делі.

“Аргентина збирається збільшити продажі, але це відбудеться лише після квітня 2024 року… Ми можемо побачити деякий сплеск попиту у першому кварталі 2024 року”, – сказав Агарвал. “Китай також оголосив, що замінить соєвий шрот на деякі інші інгредієнти. Це може призвести до зниження подрібнення сирих бобів та збільшення попиту на похідні олії”.

Імпорт соєвої олії до ЄС виріс на тлі скорочення закупівель пальмового та ріпакового насіння. Імпорт соєвої олії до ЄС у 2023-24 МР (липень-червень) зріс до 307 486 тис. тонн станом на 19 грудня з 228 481 тис. тонн за аналогічний період роком раніше, показали дані Європейської комісії від 21 грудня.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!