Виробництво сої в Китаї досягло рекордного рівня

Джерело:  Зерно Он-Лайн
соя

Виробництво сої в Китаї в 2022 році досягло історичного максимуму, але ціни впали, і навіть за наявності державних субсидій фермери неохоче розширюють посівні площі, за даними Національного бюро статистики КНР, повідомляє видання Yicai Global.

Минулого року Китай зібрав рекордний урожай соєвих бобів — 20,3 мільйона тонн, переважно за рахунок збільшення посівних площ. Зерно було посаджено на 10,3 мільйона гектарів, що на 21,7% більше, ніж минулого року, і є другою за величиною площею з 1949 року. Урожайність зросла на 1,6%, порівняно з попереднім роком.

Але соя, вирощена в Китаї, дорожча за імпортні сорти, і фермерам потрібні державні субсидії, щоб вийти на беззбитковість, сказав Лі Мінгфенг, голова насіннєвої компанії Heilongjiang Longke Seed Industry Group. Навіть з урахуванням допомоги, прибуток все одно невеликий у порівнянні з посадкою кукурудзи, що призводить до загального небажання садити цю культуру.

Чжао Цзінюй отримав непогані прибутки від соєвих бобів цього року завдяки державним субсидіям, але не такі добрі, як від кукурудзи, сказав Yicai Global фермер із Суйхуа, північно-східна провінція Хейлунцзян.

Чжао зміг продати зерно за гарною ціною, заробивши близько 3000 юанів ($442) за гектар без урахування державних субсидій, але не всім місцевим фермерам так пощастило, сказав Чжао, який також є головою сільськогосподарського кооперативу у своєму селі. Для порівняння, гектар кукурудзи може принести 4540 юанів.

Розрив у доходах між соєю та кукурудзою склав близько 2300 юанів за гектар для фермерів з кооперативу Heilongjiang Longlian Farmers Cooperative Association, сказав Yicai Global Мен Делі, генеральний директор найбільшого в Китаї сільськогосподарського оператора. Longlian має близько 130000 земельних ділянок площею 73300 га, десята частина яких використовується для вирощування сої.

Раніше, коли орендна плата за землю була нижчою, фермери могли отримувати добрий дохід від посадки сої, сказав Мен. Але в останні два-три роки орендна плата за землю зросла через зростання цін на кукурудзу, а фермери в багатьох регіонах з різних причин не можуть отримати державні субсидії.

Незважаючи на небажання садити зернові, Міністерство сільського господарства та сільських справ КНР поставило за мету розширити посівні площі під олійні культури, такі як соя, ще на 666000 га цього року.

Більшість земель для вирощування сої в Хейлунцзяні вже використано, тому центральний уряд має доручити частину завдання щодо розширення посівних площ іншим провінціям, де більше землі, таким як Автономний район Внутрішня Монголія та Сіньцзян-Уйгурський автономний район, сказав Лі. Хейлунцзян може надати технічну підтримку.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!