Виробництво соняшникової олії збільшилося в Казахстані

подсолнечное масло

Нинішнього року планується збільшити посів соняшника на 20,7 тис. га.

У Міністерстві сільського господарства (МСГ) розповіли про заходи щодо стабілізації цін на олію. Так, для забезпечення потреби внутрішнього ринку та завантаження переробних підприємств у вересні 2021 року запроваджено обмеження на експорт насіння соняшника та олії соняшникової.

«За підсумками 2021 року обсяги виробництва олії соняшникової рафінованої збільшилися на 10,2% порівняно з 2020 роком. З моменту введення обмежувальних заходів роздрібна ціна на нього стабілізувалася», – зазначили у МСГ.

За минулий період 2022 року експорт соняшникової олії збільшився у 4,8 рази порівняно з аналогічним періодом 2021 року (140,7 та 28,9 тис. тонн відповідно).

«Щороку близько 60% від загального обсягу експорту олії соняшникової поставляється до Узбекистану, при цьому спостерігається розширення ринків збуту. Крім традиційних країн (Узбекистан, Афганістан, Таджикистан, Китай) відвантаження здійснювалося до Чехії, Литви, Туреччини», — додали в мінсільгоспі.

Для стимулювання розвитку сировинної бази виявляються заходи держпідтримки виробникам олійних культур (субсидується здача олійного насіння на переробку, придбання насіння, добрив, пестицидів тощо), завдяки чому у 2021 році площі посіву соняшника збільшилися на 200 тис. га. Нинішнього року планується збільшити посів цієї культури на 20,7 тис. га.

 

365

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!