Виробництво соняшникової олії в Казахстані збільшилося за рік на 62%

Джерело:  Energyprom.kz
подсолнечник

Казахстанські ОЕЗи збільшили випуск соняшникової олії в 2022 році відразу на 62,2% – до 537,1 тис. тонн. Про це повідомляє агентство Energyprom.kz у своєму новому моніторингу.

«Таке суттєве зростання було забезпечене за рахунок збільшення випуску нерафінованої соняшникової олії одразу в 2,1 рази на рік, до 376,7 тис. тонн. Тим часом виробництво рафінованої олії зросло за рік лише на 8,7%, до 160,4 тис. тонн», – говориться в матеріалах.

На тлі збільшення обсягів виробництва збільшилася і динаміка постачання казахстанської олії за кордон: так, за даними експертів, з січня по жовтень 2022 р. реалізація продукту зросла відразу в 2,5 рази – до 187,5 тис. тонн.

Нагадаємо, що в країні розглядають питання про введення мита на експорт насіння соняшника у розмірі 20%, але не менше ніж 100 EUR/т.

На думку фахівців Мінсільгоспу, запровадження експортного мита дозволить зберегти середньорічний обсяг експорту соняшнику та стримати «надмірний обсяг» вивезення сировини з країни в умовах високого попиту та зростання цін на світових ринках. Крім того, мито сприятиме розвитку власної переробки, виробництва та експорту продукції з доданою вартістю.

«Якби сировину просто вивозили, ми б не виробляли ні олії, ні високобілкового корму, і сильно залежатимемо від імпорту цих продуктів. Не зможемо розвивати птахівництво та тваринництво», – додав також голова правління ОЮЛ «Національна Асоціація переробників олійних культур» Ядикар Ібрагімов.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!