Виробництво птиці та аквакультури лідируватиме у 2024 році, випуск яловичини та свинини скоротиться – Rabobank

Джерело:  Meatinfo
Rabobank

Компанії, що виробляють тваринний білок, стикаються зі скороченням рентабельності, оскільки очікується, що зростання виробництва продовжиться, але повільнішими темпами. Витрати на виробництво знизяться, але виробникам доведеться адаптуватися до структурних змін ринкових умов, прогнозує Rabobank.

Виробництво птиці та аквакультури, як прогнозується, характеризуватиметься помірним зростанням, але виробництво яловичини, свинини та морепродуктів, виловлених у дикій природі, ймовірно, скоротиться.

Згідно з щорічним звітом Rabobank Global Animal Protein Outlook, зростання виробництва тваринного білка сповільниться, оскільки рентабельність залишиться низькою у 2024 році, а виробникам та переробникам доведеться адаптуватися для сталого успіху.

За прогнозами спеціалізованого банку продуктів харчування та агробізнесу, після чотирьох років зростання виробництва тваринного білка в усьому світі, у 2024 році темпи зростання деяких видів сповільняться чи навіть знизяться.

Цей зрушення відбувається у міру того, як виробники та переробники орієнтуються на зниження рентабельності через структурні зміни в ринкових умовах. Вищі виробничі витрати та скорочення поставок призведуть до зростання цін на тваринний білок та обмежить світове споживання у 2024 році.

Витрати виробництва та інфляція, мабуть, знизяться, але залишаться більш рівні, ніж до пандемії. Є також ознаки того, що споживачі звикають до вищих цін та на деяких ринках готові платити більше за якість.

Деякі ринкові зміни здаються постійними, зазначає Rabobank. Демографічні зрушення призведуть до посилення ринку праці та підвищення витрат виробництва, тоді як скорочення зростання населення уповільнить споживання.

В інших країнах буде необхідно інвестувати в модернізацію виробничих систем, щоб задовольнити потреби ринків, що розвиваються, відповідати нормативним вимогам і задовольнити мінливі переваги споживачів щодо сталого розвитку. Несприятливі погодні умови та хвороби також створюють проблеми.

Джастін Шеррард, глобальний стратег з тваринного білка в Rabobank, сказав: «Те, що вони продовжують нарощувати виробництво та виправдовувати очікування клієнтів у таких складних ринкових умовах, є свідченням стійкості та гнучкості компаній у ланцюжках постачання тваринного білка. Незважаючи на те, що криза вартості життя чинить тиск на споживчі фінанси, попит на тваринний білок, як і раніше, зберігається, і компанії змогли подолати проблеми, від високих витрат до нормативної невизначеності та хвороб, щоб отримати з цього зиск.

Щоб компаніям вдалося зберегти успіх останніх кількох років, важливо, щоб вони адаптувалися до структурних змін ринку. Замість того, щоб просто перечекати шторм, підприємствам, які виробляють тваринний білок, необхідно підбити підсумки своїх сильних сторін і підготуватися до переведення своїх ланцюжків поставок на роботу в умовах високих витрат та обмеженої рентабельності.

Компаніям слід подвоїти зусилля щодо підвищення своєї продуктивності, переглянути свої існуючі портфелі, зміцнити партнерські відносини в ланцюжку поставок, збільшити інвестиції у розробку нових продуктів та скоригувати свої стратегії ціноутворення, щоб упоратися з проблемами наступного року».

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!