Виробництво оливкової олії в Іспанії опуститься нижче 1 млн тонн, – прогноз

Джерело:  Olive Oil Times
оливкова олія

За словами Луїса Планаса, виконуючого обов’язки міністра сільського господарства, рибальства та продовольства Іспанії, виробництво оливкової олії в Іспанії не перевищить 1 млн. тонн у 2023/24 сільськогосподарському році.

Тим не менш, він сказав, що виробництво майже напевно перевищить історичний мінімум у 663 000 тонн, вироблений у 2022/23 році, що на 54 відсотки нижче за середній показник за попередні чотири роки. Планас додав, що поки що зарано давати більш точні прогнози.

Офіційні особи та виробники по всій країні звинуватили історичну посуху, що охопила Піренейський півострів, у поганому врожаї минулого року та низьких очікуваннях на цей рік.

Опади, які випали в останні тижні, трохи покращили ситуацію, але багато виробників попереджали, що рятувати цей урожай стало надто пізно.

“Передусім, ця влада буде використана для врожаю наступного року”, – сказав El Mundo Франсіско Ваньо, власник Castillo de Canena в Хаені.

Нещодавній дощ призвів до того, що ціни на оливкову олію в магазинах трохи знизилися з рекордних максимумів – оливкова олія першого віджиму подешевшала з 8,35 євро за кілограм 14 вересня до 8,19 євро на момент написання статті – експерти очікують, що тенденція до зростання збережеться.

Хуан Вілар, стратегічний консультант сектору оливкової олії з Хаена, повідомив Diario de Sevilla, що очікування безпрецедентно низького врожаю другий рік поспіль означають, що ціни на оливкову олію продовжать зростати, і деякі споживачі скоротять покупки. Однак, за його словами, дефіцит, що раніше побоювався, малоймовірний.

“Полиці супермаркетів ніколи не залишаться порожніми”, – сказав він. “Знайдеться низка людей, які не зможуть дозволити собі покупку оливкової олії і тому перестануть її вживати або споживати в меншому обсязі”.

“Я не здивуюся, якщо деякі олії почнуть продаватися в супермаркетах майже по 12 євро”, – додав Вілар.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!