Виробництво курячого м’яса в ЄС зросте на 0,4%

Джерело:  Meatinfo
курятина МХП

Виробництво курячого м’яса в ЄС у 2024 році, за попередніми оцінками, зросте на 0,4%, після збільшення на 1,65% у 2023 році. Незважаючи на спалахи високопатогенного пташиного грипу (ВПГП), що продовжуються, в основних країнах-виробниках ЄС і посилення конкуренції з боку імпорту, виробництво курячого м’яса продовжує зростати завдяки високому внутрішньому попиту.

Виробництво курячого м’яса в ЄС виграло від невеликого зниження цін на енергоносії та корми у 2023 році, особливо у Польщі, яка зараз є провідним виробником у ЄС. У деяких країнах, таких як Нідерланди та Бельгія, екологічні норми, такі як нові обмеження викидів азоту, стримують подальше розширення виробництва. Виробництво курячого м’яса у Франції також впало у 2023 році, оскільки собівартість виробництва у Франції залишається відносно високою.

Після спалахів ВПГП держави-члени ЄС продовжують посилювати заходи нагляду та біобезпеки на птахофабриках. У деяких регіонах навіть запроваджуються тимчасові заборони на вільний вигул птиці.

Очікується, що у 2024 році внутрішнє споживання курячого м’яса в ЄС зросте на 0,9 відсотка, чому сприятимуть як роздрібні продажі, так і споживання в секторі HORECA.

Очікується, що у довгостроковій перспективі споживання курячого м’яса зростатиме, оскільки споживчі переваги, як і раніше, залишаються на стороні курячого м’яса. Куряче м’ясо, як правило, доступніше, ніж інші тваринні білки. Європейські споживачі також вважають куряче м’ясо більш корисним, універсальним і простим у приготуванні.

Імпорт курячого м’яса до ЄС збільшився на 2 відсотки у 2023 календарному році і, як очікується, продовжить збільшуватися на 3,5 відсотка у 2024 календарному році. На європейський сектор HRI припадає найбільша частка курки, що імпортується. Імпорт із Бразилії 2023 року стагнував, тоді як імпорт зі Сполученого Королівства впав на 20 відсотків, оскільки ЄС запровадив суворий санітарний контроль після Брекситу. Імпорт із Таїланду також зіткнувся із посиленням конкуренції з боку України. Імпорт українського курячого м’яса до ЄС у 2023 році зріс на понад 50 відсотків. Очевидно, що ця торгівля продовжує отримувати вигоду від постанови ЄС 2023/1077, яка відновила тимчасові торгові поступки в рамках Угоди про поглиблену та всеосяжну вільну торгівлю (DCTA) 2011 року. Згідно з Регламентом ЄС, українське куряче м’ясо має право на вихід на європейський ринок без тарифів та квот. Цей захід є тимчасовим і, якщо його не буде продовжено, термін його дії закінчиться 5 червня 2024 року. Деякі країни ЄС, такі як Польща, вже звернулися до ЄС із проханням запровадити обмеження на імпорт курячого м’яса з України.

У 2023 календарному році експорт курячого м’яса з ЄС скоротився на 1,8 відсотка, що було викликано скороченням експорту курячого м’яса з ЄС в Демократичну Республіку Конго на 18 відсотків та зниженням експорту до Саудівської Аравії, два основні ринки для курятини з ЄС, на 11 відсотків . Інші ринки, на яких спостерігалося зниження експорту ЄС, включали Україну, Кубу, Ліберію та Малайзію. Незважаючи на те, що експортні ціни ЄС до Саудівської Аравії знизилися на 7 відсотків у 2023 році, ціни, як і раніше, на 16 відсотків вищі, ніж у 2021 році. Загалом, зі зростанням виробничих витрат у ЄС, експорт курячого м’яса з ЄС нині загалом менш конкурентоспроможний, особливо у африканських ринках.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!