Виноробна галузь вимагає перегляду мінімальних роздрібних цін на продукцію

Джерело:  Цензор.НЕТ
вино

Українська виноробна галузь стикається із серйозними викликами через незмінні з 2018 року мінімальні роздрібні ціни на алкоголь, адже зростання витрат на виробництво вимагає перегляду цих цін для забезпечення стабільності галузі.

Проте, незважаючи на численні звернення від профільних асоціацій, зміни поки не відбуваються.

Так, за останні шість років ціни на основні ресурси, такі як газ і дизельне пальне, значно зросли. Якщо в 2018 році газ коштував 1,3 грн за кубометр, то зараз – 7,96 грн. Дизельне пальне подорожчало з 28 грн до 53 грн за літр, електрика для населення – з 1,68 грн до 4,32 грн за кВт/год.

Більше того, ще однією тривожною тенденцією є зменшення площ виноградників. За останні 30 років площа виноградників в Україні скоротилася з 175,5 тис. гектарів до 40 тис. гектарів. Наприклад, у 2023 році в Одеській області площа виноградників зменшилася на 2800 гектарів порівняно з 2022 роком.

Тому саме перегляд мінімальних роздрібних і оптових цін на виноробну продукцію дозволить виробникам покрити зростаючі витрати, зупинити цю негативну тенденцію і взагалі зберегти галузь.

Як зазначив голова громадської спілки “УКРСАДВИНПРОМ” Володимир Печко, перегляд мінімальної ціни дозволить підтримати виноградарів, забезпечивши їм можливість продавати свій виноград за вигіднішими цінами. Також це зупинить масове викорчовування виноградників і створить умови для нових інвестицій у галузь.

Додаткові надходження до держбюджету можуть скласти близько 1,5 млрд грн, що вкрай потрібно воюючій країні. 

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!