Введення мита на експорт зерна у розмірі $50 все ж таки обговорюють у держорганах Казахстану

пшениця

Незважаючи на нещодавню заяву Уряду про те, що Казахстан не має наміру вводити мито на експорт зерна, документ про її введення все ж таки обговорюється в держорганах і бізнес-середовищі. Згідно з проектом Наказу, який представили нам учасники зернового ринку, на обговоренні – запровадження мита у розмірі $50.

Як зазначено в документі, до наказу Міністра національної економіки про затвердження Переліку товарів, щодо яких застосовуються вивізні мита, наказано внести зміни. Повідомляється, що перелік товарів, щодо яких застосовуються мита, необхідно викласти у новій редакції.

У списку товарів значаться: пшениця і меслин, жито, ячмінь, овес, кукурудза, рис, сорго, гречка, соєві боби, насіння льону, ріпаку, соняшнику.

У розділі «Ставка мита щодо вивезення» вказано цифру «50 доларів за тонну». Термін дії мита – «постійно».

Згадуючи нещодавню заяву Серіка Жумангаріна про те, що запровадження експортного мита на зернові культури не стоїть на порядку денному в уряду, агенція «АПК Новини» звернулася із запитом до прес-служби віце-прем’єра. Ось що нам відповіли:

«Це проект документа, розроблений як одна із пропозицій Мінфіну. Проект наказу, як і самі пропозиції, зараз проходить аналіз та обговорення у держорганах та за участю бізнес-спільноти. Після чого пропозиції буде винесено на МВК. Без проходження всіх цих процедур ЕТП в односторонньому порядку вводити не збираються».

Як повідомлялося, намір запровадити експортне мито на сировину пояснили пошуком додаткових джерел поповнення доходної частини бюджету на 2024 рік та стимулюванням переробки сировини всередині країни.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!