Врожай твердої пшениці дурум у світі буде більшим, але пристрасті киплять

Джерело:  Зерно Он-Лайн
макарони дурум

Канадські аграрії засіяли пшеницею твердих сортів 6,34 млн. акрів (2,57 млн. га), з яких отримають 5,66 млн. тонн урожаю. Прогноз міністерства сільського господарства Канади 17 травня опублікувало видання The Western Producer.

Головний аналітик GrainFox Ніл Таунсенд вважає, що постачання можуть перевищити 6,5 млн тонн, якщо середня врожайність збережеться на рівні сезону 2022-2023, яка склала 35,9 бушеля з акра (24,12 центнера з гектара). Експорт дуруму може збільшитись на один мільйон тонн.

У США дурум зайняв 2,03 млн акрів (822 тис. га), на 21% більше ніж рік тому. На даний момент посіви у дуже хорошому стані.

Експерти гадають, чого чекати від Туреччини цього року. У сезоні 20223–2024 країна шокувала конкурентів, продавши приблизно 1,5 млн. тонн, порушивши плани інших експортерів.

Служба закордонного сільського господарства при Міністерстві сільського господарства США (USDA) прогнозує, що в наступному сезоні 2024-2025 Туреччина виробить 4,4 млн тонн дуруму, на 10% більше, ніж у минулому. Окремі експерти називають число 4,7 млн. тонн.

USDA оцінює обсяг турецького експорту в 2 млн. тонн дуруму. Багато залежить від експортної політики Туреччини. “Якби знайшлася причина, через яку Туреччина відмовилася від експорту, тоді Канада була б у хорошому становищі”, – розмірковує Таунсенд.

Північна Африка отримає найнижчий урожай пшениці із сезону 2016–2017. Міністерство сільського господарства США прогнозує виробництво у Марокко, Алжирі та Тунісі у 6,6 млн тонн.

Особливо гнітюча ситуація в Марокко. Майбутній урожай оцінюється в 2,5 млн. тонн. У добрий рік країна виробляє від семи до восьми мільйонів тонн твердої пшениці.

“Гострий недолік опадів з моменту сівби у центральних та південних регіонах вирощування погіршив перспективи врожаю”, – повідомило Міністерство сільського господарства США у звіті про світове сільськогосподарське виробництво. Прибутковість очікується на 39% нижче за середній показник за п’ять років.

Туніс за прогнозом виробить 1,1 млн тонн дуруму, на 2,6% більше від середнього показника за п’ять років.

Канадська комісія із зерна повідомила, що Алжир був найбільшим покупцем канадського дуруму протягом перших восьми місяців сезону 2023–2024, закупивши 677 600 тонн. На другому місці – Марокко з 536 300 тоннами. Замикає трійку лідерів Італія, яка набула 315 300 тонн.

Італія отримає 3,4 млн тонн дуруму через скорочення посівних площ та зниження врожайності на Сицилії, Апулії та Базилікаті. Це на 10% менше, ніж рік тому і на 15% нижче від середнього п’ятирічного значення.

Франція страждає від надлишку дощів. Станом на 6 травня 65% посівів перебували у хорошому чи відмінному стані. Рік тому цей показник складав 88%.

У Мексиці врожай знизиться через скорочення площ під твердою пшеницею, посуху та малу кількість запасів води. Урожай у Мексиці очікується 1,5 млн тонн. Рік тому Мексика отримала 1,9 млн. тонн дуруму.

росія для канадських експертів є “дикою картою”. За інформацією Таунсенда, рік тому росія направила до ЄС від 300 до 400 тис. тонн твердої пшениці. Передбачити врожай цього року важко.

Позначки:, , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!