Вплив Ель-Ніньйо на врожайність сільськогосподарських культур та світову торгівлю продовольством у 2023-24 роках

Джерело:  Oilworld
Индия

На думку сільськогосподарських органів, метеорологічних агентств та торгових аналітиків, поява феномену Ель-Ніньйо може вплинути на світові врожаї сільськогосподарської продукції та змінити торгові потоки в сезоні 2023-24 років, повідомляє S&P Global Platts.

Центр прогнозування клімату США повідомив 8 червня, що в екваторіальній частині Тихого океану спостерігалися слабкі умови Ель-Ніньйо. Агентство заявило, що ймовірність покращення умов протягом листопада-січня становить 56%.

Тим часом Австралійське бюро метеорології 6 червня підвищило свій прогноз ймовірності до “El Nino Alert” з “El Nino Watch”, вказуючи на вищі шанси формування Ель-Ніньйо наприкінці 2023 року.

Імовірність Ель-Ніньйо вимірюється потеплінням поверхневих вод в екваторіальній частині Тихого океану, і це призводить до підвищення ймовірності меншої кількості опадів, включаючи посуху в Індії, Південно-Східній Азії, Австралії та північних районах Південної та Центральної Америки.

Останнє сильне явище Ель-Ніньйо відбулося в період з 2014 до 2016 року і призвело до посухи в Австралії та лісових пожеж в Індонезії.

“У випадку з Південною Америкою асоціація була неоднозначною. У Чилі на західному узбережжі та Уругваї тощо на східному узбережжі основним наслідком були надмірні дощі. В Аргентині та центральній Бразилії наслідки були неясними”, – йдеться у звіті Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН від 27 квітня.

Пшениця

Експорт пшениці з Австралії, ймовірно, скоротиться через очікуване зниження врожаю. ABARES прогнозує експорт австралійської пшениці в 2023-24 МР на рівні 21 млн. тонн, що на 29% менше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Очікується, що постачання пшениці з Аргентини збільшиться у 2023-24 мг. Країна, ймовірно, відвантажить 13,5 млн. тонн, порівняно з 5 млн. тонн у попередньому році.

Ціни

Platts, що входить до S&P Global Commodity Insights, оцінило ціни на австралійську білу пшеницю преміум-класу на умовах FOB на рівні 290 доларів за тонну 14 червня, що на 4 долари за тонну вище, ніж за день.
Platts оцінила ціни на австралійську стандартну білу пшеницю на умовах FOB на рівні 264 доларів за тонну 14 червня, що на 3 долари вище за день.

Соєві боби

За оцінками Міністерства сільського господарства США, Аргентина збере 48 млн. тонн сої в 2023-24 МР, що майже вдвічі більше в порівнянні з 25 млн. тонн у попередньому сезоні.
За прогнозами Міністерства сільського господарства США, виробництво сої у Бразилії також зросте приблизно на 4% у річному обчисленні до 163 млн. тонн у 2023-24 мг.
Аргентина та Бразилія є найбільшими у світі експортерами соєвої олії та шроту. Бразилія є також великим постачальником сирих соєвих бобів.
Збільшення доступності сирих бобів також, ймовірно, призведе до збільшення обсягів дроблення у цих країнах. За прогнозами, обсяг переробки сої в Аргентині збільшиться на 20% у річному обчисленні до 36 млн. тонн. За оцінками, у Бразилії переробка сирих бобів зросте на 4,2% за рік до 55,75 млн. тонн.
Збільшення виробництва та подрібнення сої також, ймовірно, підвищить глобальну доступність похідних сої у 2023-23 мг.
Очікується, що світове виробництво соєвого шроту зросте більш ніж на 6,18% у річному обчисленні до 260,54 млн. тонн. Виробництво соєвої олії, ймовірно, зросте до 62,4 млн. тонн проти 58,7 млн. тонн у попередньому році.

Торгівля

За оцінками, експорт сирої сої з Бразилії в 2023-24 МР зросте на 4% у річному обчисленні до 96,5 млн. тонн.
Постачання соєвого шроту з Аргентини прогнозуються на рівні 24,3 млн тонн, що на 15,2% більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, тоді як експорт олії прогнозується на рівні 4,5 млн тонн, що на 20% більше порівняно з аналогічним періодом минулого року.
Очікувалося, що експорт соєвого шроту з Бразилії також незначно збільшиться до 21,8 млн. тонн з 21,65 млн. тонн у попередньому році.

Ціни

14 червня Platts оцінила вартість соєвого шроту в Бразилії на умовах FOB у Паранагуа у 432,87 долара за тонну, знизившись на 13,01 долара за тонну вдень. 14 червня ціна на соєву олію в Бразилії на умовах FOB у Паранагуа оцінювалася в 947,11 долара за тонну, що на 10,36 долара за тонну нижче, ніж днем раніше.
14 червня Platts оцінила вартість соєвого шроту в Аргентині на умовах FOB up river у 442,79 долара за тонну, що на 9,7 долара за тонну нижче, ніж днем раніше.

Пальмова олія

Помірний Ель-Ніньо може скоротити виробництво пальмової олії в Малайзії на 10%, у той час як сильний може знизити його на цілих 20%, заявило в травні Малайзійське управління з пальмової олії.
В Індонезії сухіша погода, викликана феноменом Ель-Ніньо, може призвести до лісових пожеж і поставити під загрозу врожай, заявив 6 червня голова метеорологічного агентства країни.
За словами аналітика UOB Kay Hian Леоу Хьюї Чуена, урожай пальмової олії в Малайзії може знизитися на 23% через тривалу суху погоду, ґрунтуючись на минулих результатах.
Іноземна сільськогосподарська служба, що базується в США, знизила прогноз світового виробництва пальмової олії на 2023-24 МР (жовтень-вересень) 9 червня до 79,26 млн тонн з 79,56 млн тонн місяць тому.

Торгівля

Аналітики підрахували, що вплив Ель-Ніньо цього року на виробництво та торгівлю може стати більш помітним у 2024 році, оскільки олійні пальми стійкі до нестачі води, але тривалі посухи позначаться на врожайності та якості фруктів.
Світовий експорт пальмової олії в 2023-24 МР був переглянутий ФАС у бік зниження в червні до 51,13 млн. тонн з 51,33 млн. тонн, в основному через зниження експорту з Малайзії.
За даними ФАС, експорт пальмової олії з Індонезії у 2023-24 МР очікується на рівні 28,4 млн тонн, що нижче, ніж експорт у 2022-23 МР у розмірі 28,45 млн тонн.

Ціни

14 червня Platts оцінила сиру пальмову олію на умовах FOB в Індонезії у 810 доларів за тонну, що на 14 доларів більше, ніж днем раніше.
Що стосується пункту призначення, то сира пальмова олія CFR West Coast India 14 червня оцінювалася в 862 долари за тонну, що на 22 долари більше, ніж днем раніше, тоді як сира пальмова олія CIF Rotterdam оцінювалася в 875 доларів за тонну, що на 2,5 долари нижче за день.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!