Вперше за чверть століття ріпакова олія в ЄС дешевша за пальмову

Джерело:  Feedlot
рапсовое масло

Світові ціни на ріпакову олію в Євросоюзі вперше за чверть століття опустилися нижче за котирування пальмової олії, вартість якої зазвичай найнижча серед чотирьох основних масел.

За даними фахівців Mintec Analytics, котирування ріпакової олії до 16 березня просіли до 929,5 €/т на базисі FOB Роттердам, що є мінімальним значенням з січня 2021 року, тоді як ціни на пальмову олію становили 951 €/т CIF Роттердам, пише OleoScop.

Причиною коригування стала перенасиченість ринку ЄС, оскільки місцеві переробники купували значні партії ріпаку в Україні, з яких 50% надходило на переробку до країн блоку. Закупівлі сировини відбувалися за відносно низькою ціною, що забезпечило збільшення маржі та продажу готової продукції. Незважаючи на імпорт у ЄС великих олійних партій, попит на ріпакову олію залишається низьким як із боку біодизельної галузі, так і харчової промисловості», — пояснюють експерти.

Враховуючи це, аналітики зазначають, що учасники ринку не очікують підвищення попиту на ріпакову олію найближчим часом, тому ціни на неї залишатимуться нижчими за пальмову.

«Попиту на ріпакову олію немає, а прогнози виробництва ріпаку в ЄС хороші. З боку біодизельної галузі попиту на олію немає, оскільки ціни на метиловий ефір ріпаку продовжують падати, а запаси досить великі», – додали в Mintec.

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!