«Воскова стиглість» зерна ячменю ярого на півдні фіксується надзвичайно рано

Джерело:  AgroTimes
колоски ячмінь

На півдні Україні надзвичайно рано спостерігається «воскова стиглість» зерна ячменю ярого. В цілому, для ранніх ярих зернових культур ймовірність зменшення урожаю значна, зважаючи на пізні строки сівби цих культур, через надмірну кількість дощів у квітні. Про це йдеться в аналітичній довідці НААН щодо агрометеорологічних умов та стану посівів сільгоспкультур.

Міжфазні періоди розвитку ранніх ярих зернових культур під впливом високих температур повітря скорочуються, максимальна вологопотреба триває, а вологозапаси значно менші оптимальних.

Умови для вегетації пізніх технічних культур, які у червні мали невеликі вимоги до вологи, зважаючи на їхню фазу розвитку, склалися задовільно, стан зволоження ґрунту – від задовільного до оптимального.

Похолодання, яке спостерігалося на початку другої декади червня, було сприятливим фактором для охолодження ґрунту і сприяло пом’якшенню умов для формування бульбокоренеплодів.

Несприятливим чинником залишався дефіцит вологи у верхніх шарах ґрунту та переважно високі температури ґрунту на глибині 10 см, які переважали ще з початку червня.

Нагадаємо, розподіл опадів у другій декаді червня був украй нерівномірним.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!