Волога погода червня сприяла розвитку хвороб колоса

Джерело:  SuperAgronom
хвороби

Аномальна кількість вологи протягом останнього тижня сприяла масовому розвитку та поширенню хвороб, насамперед у загущених посівах озимих та ярих зернових колосових культур. Зокрема, розвитку набули хвороби колоса.

Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

Так, борошниста роса, септоріоз охопили 5-17% рослин, максимум 26% (Закарпатської, Миколаївської обл.). Гельмінтоспоріоз, темно-бура плямистість, осередково піренофороз, ринхоспоріоз, інші плямистості уразили 2-18% рослин. Бура листкова іржа виявлена на 2-15, осередково 22% рослин. Кореневі гнилі уразили 3-16% рослин.

На вівсі у господарствах Закарпатської, Чернігівської областей розвивається червоно-бура плямистість (3-8% рослин).

За вологої погоди розвитку набули хвороби колоса. В окремих господарствах Дніпропетровської, Закарпатської, Київської, Львівської, Одеської, Рівненської областей фузаріозом та септоріозом уражено 0,3-3% колосся. В Одеській області відмічається ураження озимої пшениці оливковою пліснявою, хворобою уражено 1-3% колосків.

Крім того, у посівах зернових колосових культур триває живлення, яйцекладка та відродження личинок клопа шкідливої черепашки, за чисельності імаго 0,1-2, личинок 0,2 макс. до 3 екз. на кв.м. в осередках Запорізької, Миколаївської та Херсонської областей. Фітофагом в середньому пошкоджено 1-6 макс. 16% (Херсонська обл.) рослин. За даними державних фітосанітарних інспекторів віковий склад личинок становить: І вік – 50%, ІІ вік – 25%, ІІІ-17%, ІV – 8%.

Також на посівах зустрічався австрійський, маврський, гостроголовий, інші види клопів. Продовжується заселення (переважно крайове) посівів колосових культур хлібними жуками та жужелицею 0,3-2, осередково 3 (Херсонська обл.) екз. на кв. м. Повсюди шкоди завдають злакові попелиці (заселено 4-26% рослин), пшеничний трипс (заселено 3-15% рослин за чисельності 1-8 екз. на колос. В південних областях злакова листовійка, пильщики.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!