ВМС оголосили тимчасові коридори для суден до/з портів України

Джерело:  AgroPortal.ua
кораблі

Згідно з наказом навігаційного донесення ВМС ЗС України №6 від 08.08.2023 р. були оголошені нові тимчасові маршрути руху цивільних суден до/з чорноморських морських портів України. Про це йдеться у повідомленні Військово-морських сил ЗСУ.

Зазначається, що протягом усіх маршрутів зберігається військова загроза та мінна небезпека з боку російської федерації.

Раніше дані маршрути вже були запропоновані Україною у зверненні до Міжнародної морської організації (IMO). Рада IMO визнала право України на вільне торговельне судноплавство, яке гарантоване міжнародним морським правом.

Міжнародна морська організація закликала росію дотримуватися міжнародних конвенцій та припинити загрози торговельному судноплавству в Чорному морі.

«Вказані маршрути насамперед використовуватимусь для можливості виходу цивільних суден, що перебувають в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний ще з початку повномасштабного вторгнення росії 24.02.2022 р. До проходу маршрутами допускатимуться судна, власники/капітани яких офіційно підтверджують готовність до плавання в поточних умовах», — йдеться в повідомленні.

Кабінет міністрів у липні ухвалив постанову №548 про створення додаткового механізму гарантій відшкодування шкоди, яку Росія може заподіяти фрахтувальникам, операторам чи власникам суден.

Документ передбачає, що у випадку, якщо страховик відмовиться компенсувати оператору чи власнику суден шкоду, заподіяну внаслідок вторгнення Росії в Україну, ті можуть протягом 90 днів звернутися до Міністерства інфраструктури для отримання компенсації. Отримати компенсацію можна за руйнування чи загибель судна, псування вантажу, витрати, пов’язані з ліквідацією забруднення довкілля, штрафи за забруднення довкілля чи заподіяння шкоди життю і здоров’ю пасажирів або членів екіпажу.

Також відзначається, що останнє судно з українським продовольством вийшло з порту Одеса 16 липня. Після виходу росії із «зернової угоди» держава-агресор атакувала портову зернову інфраструктуру з метою припинити доступ українського продовольства на світові ринки.

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!