Влада Замбії оголосила посуху національною катастрофою

Джерело:  Зерно Он-Лайн
засуха

У Замбії через посуху оголосили режим національного лиха та надзвичайної ситуації. Президент Хакаїнде Хічилема заявив, що вона завдала шкоди виробництву продуктів харчування та енергетиці. Крім цього, країна відновлюється після недавнього спалаху холери.

“Тривала посуха вплинула як на продовольчу, так і на енергетичну безпеку Замбії, які є нашими ключовими пріоритетами”, – заявив президент у соціальній мережі.

Від тривалої посухи, спричиненої погодним явищем Ель-Ніньйо, постраждали 84 округи південноафриканської країни зі 116. За словами Хічилема, кожен другий гектар посівних зазнав наслідків відсутності вологи: посуха знищила близько мільйона гектарів з 2,2 мільйона, за 2,2 мільйона.

У країні очікується дефіцит електроенергії обсягом близько 430 мегават, який потенційно до грудня може досягти 520 мегават, оскільки в головному джерелі гідроелектроенергії – греблі Каріба – знижується рівень води.

«Ця посуха має руйнівні наслідки для багатьох секторів, таких як сільське господарство, водопостачання та енергопостачання, ставлячи під загрозу нашу національну продовольчу безпеку та засоби для існування мільйонів наших людей. За прогнозами, посуха продовжиться навіть у березні, торкнувшись більше одного мільйона наших фермерських домогосподарств», – цитує Хічилема AP News.

Влада Замбії планує збільшити імпорт кукурудзи та інших продуктів, щоб не допустити дефіциту. Хакаїнді Хічилема закликав світову спільноту надати допомогу у вигляді постачання надлишок продовольства. Також країна імпортуватиме електроенергію та встановлюватиме норми споживання.

Влітку 2023 року представники Всесвітньої метеорологічної організації попередили владу держав по всьому світу, щоб вони були готові до екстремальних погодних явищ і рекордних температур у зв’язку з Ель-Ніньйо. У січні 2024 року через нього в Колумбії на рік оголосили надзвичайну ситуацію національного масштабу.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!