Влада України націлена вирішити проблему з ввезенням нових моделей с/г техніки

сбор урожая

Українські аграрії зіткнулися з бюрократичним казусом, який може завадити їм купувати техніку новітніх моделей, бо вітчизняне законодавство «вставило їм ціпок у колеса».

Таку думку висловив секретар Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, народний депутат партії “За майбутнє” Іван Чайковський.

За його словами, суть проблеми полягає в тому, що під час передачі повноважень від Мінекономіки до Мінагропроду забули про повноваження щодо сертифікації нової техніки через те, що Мінекономіки було занадто великим і там не завжди розуміли, що відбувається в окремих підрозділах і фізично не встигали відстежити актуальні питання.

«В свій час створили велике міністерство, яке не могло до кінця впоратися зі своїми обов’язками. Тому вони банально не відстежили, що скасування функції призначення органів оцінки відповідності, які могли видавати сертифікати затвердження купівлі/продажу та реєстрації нових зразків сільгосптракторів, не передано до Мінагропроду», — прокоментував Іван Чайковський.

Однак, за словами Івана Чайковського, критичної шкоди аграріям це не завдасть, хоча придбання нових зразків техніки наразі неможливе.

«Держспоживслужба як реєструвала раніше, так і реєструє зараз техніку на моделі, які раніше отримали відповідне узгодження. Проблема виникла із сертифікацією нових моделей. Однак я впевнений, що відповідний законопроєкт, який має вирішити це питання, досить швидко буде ухвалено в залі Верховної Ради», — заявив він.

Згідно з повідомленням, вирішити проблему із ввезенням нових моделей с/г техніки можна, і над цим у парламенті працюють. Сьогодні у Верховній Раді зареєстровано два законопроєкти (№6070 та №6070-1), які мають вирішити питання із сертифікацією нової техніки.

За словами секретаря аграрного комітету Івана Чайковського, основна відмінність цих двох проєктів полягає в тому, що №6070 передбачає сертифікацію нової техніки безпосередньо компаніями-дистриб’юторами, які постачають нові зразки на український ринок, а проєкт №6070-1 акцентує увагу на тому, що визначати компанії, які мають право видавати такі сертифікати, залишає за собою Мінагропрод, підвищуючи контроль за ситуацією на державному рівні.

 

АgroРolit.com

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!