Влада Грузії може достроково скасувати заборону на експорт пшениці – міністр

Джерело:  Sputnik Грузия
пшениця

Заборона на експорт пшениці до Грузії діє за рішенням уряду з 4 липня 2022 року до 1 липня 2023 року

Заборона на експорт грузинської пшениці буде скасована напередодні в умовах відсутності ризиків самозабезпеченості та продовольчої безпеки, заявив глава Мінсільгоспу Отар Шамугія на брифінгу після засідання уряду. За розпорядженням уряду Грузія припинила експорт пшениці та ячменю 4 липня 2022 року до 1 липня 2023 року. Рішення про заборону експорту було ухвалено, виходячи з проблем з безпекою продовольства, пов’язаних з війною в Україні.

“Рішення прийнято, за кілька днів буде знято заборону на експорт пшениці… У країні є запаси і борошна, і пшениці, приблизно на два-три місяці мінімум, а через три місяці чекаємо на новий врожай”, – пояснив міністр.

Як зазначив Шамугія, це рішення допоможе фермерам продавати наявну у них пшеницю у вільному торговому просторі.

За інформацією міністра, вже із завтрашнього дня розпочнеться робота над відповідною постановою уряду.

Крім того, міністр зазначив, що рішення про заборону з урахуванням продовольчих ризиків минулого року було виправданим.

Упродовж року Грузія споживає 700-800 тисяч тонн пшениці. Основну частину пшениці останніми роками завозили з Росії, Казахстану, України та США. Перед Росії припадає 70% від імпорту цього зерна, оскільки її вартість найвигідніша для Грузії.

На сьогоднішній день рівень самозабезпечення Грузії пшеницею лише 15%. Влада планує найближчими роками збільшити цей показник до 50%.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!