Виробництво оливкової олії у світі знаходиться на найнижчому рівні за останні кілька сезонів

оливковое масло

У 2020/2021 маркетинговому році світовий ринок оливкової олії зіштовхнувся із труднощами через неврожай оливок у Європі. За даними аналітиків Міністерства сільського господарства США, минулий сезон привніс зниження показників відразу за декількома напрямками: виробництвом, експортом та імпортом.

Основна частина виробництва олії, як і раніше, зосереджена в Середземномор’ї, а споживання, незважаючи на скорочення інших оцінок, зростає у всьому світі. Найбільшим імпортером оливкової олії традиційно є США та країни ЄС.

Для України цей ринок можна назвати відносно новим, тому що рівень споживання оливкової олії не такий високий, як у Європі.

Світове виробництво оливкової олії в основному зосереджено в Європі (близько 75% всього масла, що випускається у світі). Найбільша частка за країнами Євросоюзу (Іспанія, Італія, Греція) їм належить 68% світового обороту оливкової олії або 2 млн тонн. Далі йде Туреччина, що посідає друге місце з 7% ринку (210 тис. тонн), а на третьому місці розташувалося Марокко, яке виробляє від загального обсягу частку у розмірі 5,5% (160 тис. тонн). Помітну роль, хоч і не ключову, у світовому виробництві, відіграють Туніс, Сирія, Франція, Хорватія, Португалія та Північна Македонія.

Очікується, що основним драйвером для зростання показників виробництва оливкової олії на світовому ринку найближчим часом стане тренд на здорове харчування та здоровий спосіб життя. Багато дієтологів рекомендують його як продукт, який зменшує кількість холестерину в крові, захищає клітини головного мозку, допомагає нормалізувати тиск. Регулярне вживання оливкової олії суттєво зменшує ризик розвитку онкологічних захворювань.

Незважаючи на те, що виробництво оливкової олії у світі в 2020/21 МР, за даними USDA, виявилося на найнижчому рівні за останні кілька сезонів – прогнози на 2021/22 МР оптимістичніші. Аналітики очікують на відновлення показників до 3,28 млн тонн на тлі дворазового нарощування виробництва в Тунісі – з 142 тис. тонн до 270 тис. тонн; у Туреччині – з 210 тис. тонн до 250 тис. тонн; у країнах Євросоюзу – з 2 млн. тонн до 2,18 млн. тонн.

 

OleoScope

Позначки:, , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!