Вірменія продовжила заборону на експорт зерна та соняшникової олії за межі ЄАЕС

Джерело:  Sputnik Армения
микс

Заборона встановлена для того, щоб ці товари, які закуповуються у Росії, не перепродувалися до третіх країн.

Вірменія продовжила на 6 місяців заборону на експорт зернових, насіння соняшнику та олії до країн, що не входять до Євразійського економічного союзу. Уряд Вірменії у четвер на засіданні ухвалив відповідне рішення. Заборона була встановлена 29 червня цього року терміном до 2 січня 2024-го, тепер її продовжили до 2 липня.

У частині зернових заборона встановлюється на пшеницю, ячмінь, кукурудзу та гречану крупу. В основному, всі ці товари Вірменія імпортує: по соняшниковій олії республіка залежить від імпорту на 100%, по пшениці – приблизно на 50% (при цьому місцева пшениця майже повністю використовується як кормова, а не для помелу борошна).

Заборона застосовується, щоб запобігти реекспорту до третіх країн, з урахуванням того, що 1 листопада Россільгоспнагляд опублікував проект постанови уряду РФ про заборону на експорт твердої пшениці (з 1 грудня 2023 року по 31 травня 2024 року). Ця заборона не поширювалася на країни ЄАЕС, але з умовою, що зерно, яке він продає, не реекспортуватиметься до третіх країн.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!