Військова агресія РФ: що буде з українським агробізнесом?

танк

Україна обов’язково переможе, а Росія зазнає ганебної поразки. Однак, поки останній ворог не покине кордону нашої країни, у багатьох із нас не буде можливості ще й стежити за світовими аграрними новинами. Тому аналітики Barva Invest публікують регулярні підсумки, які допоможуть якнайшвидше зорієнтуватися та відновити функціонування бізнесу.

Про найочевидніше:

Світові ціни на зерно та рослинні олії зростають, оскільки на Україну та Росію припадає 30% експорту ячменю та пшениці, 20% кукурудзи, 80% соняшникової олії. Світові біржі тримаються на багатомісячних (і багаторічних) максимумах.

Загальна порада для тих, хто торгує на Чикаго: слід розглядати різні комбінації опціонів CALL; у разі використання ф’ючерсних позицій, слід щохвилини тримати руку на пульсі і фіксувати апсайди без фанатизму, а потім знову переходити в довгі позиції (тим самим намагатися уникати низхідних корекцій на скаженій волатильності).

Коли учасники світового ринку отримають підтвердження про припинення війни, ціни на світових майданчиках мають різко зменшитися. Проте вони все одно залишатимуться вищими, ніж були в день нападу, адже в Україні було порушено функціонування бізнесу, а Росія ще довго відчуватиме наслідки своїх дій – економічні санкції та відчуження на міжнародній арені.

Про речі, що відійшли на задній фон на час війни, але які будуть важливими надалі:

Перші прогнози USDA

Нагадуємо, що з початку світової енергетичної кризи та зростання цін на добрива, активізувалися дискусії щодо можливих змін планів внесення добрив або взагалі сівозміни у фермерів у всьому світі. Частина учасників ринку вірила, що, з погляду економічної доцільності, американські фермери мають значно збільшити площі під соєю, та зменшити (або принаймні залишити без змін) площі під кукурудзою. Минулого четверга та п’ятниці в США відбувся AgForum, на якому Мінсільгосп США (USDA) дало свої перші неофіційні прогнози щодо балансів США в наступному сезоні 2022-2023 рр.

Прогнози посівних площ під кукурудзою виявилися близькими до учасників ринку, що очікувалися, — 37,3 млн га проти 37,2 млн га. За трендової врожайності 11,35 т/га та нормального % незібраних площ це дасть один із рекордних урожаїв — близько 385 млн тонн. Для сої ж розрахунки ринку не підтвердилися — Міністерство очікує, що фермери засіють лише 35,6 млн. га проти очікуваних 36,1 млн. га. Це дасть 112-118 млн. тонн сої проти 120 млн. тонн цього сезону. Зайвий раз нагадуємо, що це попередні розрахунки

Погода в Південній Америці

Кукурудза 1-го врожаю (20% від загального валу) – продовжується жнива, поки, в основному, в південних штатах.

Кукурудза 2-го врожаю або сафрінья (80% від загального валу) — на відміну від останніх років, цього разу погода є дуже сприятливою для своєчасного посіву. Кукурудзу сіють у всіх виробничих штатах, тоді як позаминулого року в цей період польові роботи йшли переважно лише у ключових: Мату-Гросу, Мату-Гросу-ду-Сул та Мінас-Жерайс. Таким чином, незважаючи на значні втрати першого врожаю, Бразилія ще має шанс компенсувати це хорошим другим урожаєм. Учасники ринку це бачать, і не поспішають закладати в ціну погодні ризики щодо сафрінії.

Проте ми звертаємо вашу увагу на те, що довгострокові прогнози на квітень-червень (період запилення, наливу зерна та дозрівання сафрині) впевненіше говорять про ймовірність посухи, ніж це було минулого року, коли бразильці отримали сильний неврожай. Тому наразі це вважаємо відкладеним фактором додаткової підтримки цін.

Попит на пшеницю

Напад Росії на Україну спричинив загрозу продовольчої безпеки країн Північної Африки та Близького Сходу. Нагадуємо, що цього сезону обидві країни мають більші, ніж зазвичай, запаси. При цьому частина наших традиційних покупців виглядають “недокупленими”. При нормальному розвитку ситуації імпортери зазвичай стежать за погодними ризиками, прогнозами власного врожаю (який у Північній Африці раніше, ніж у нас). Тому, коли погода обіцяє великий урожай, імпортери чекають та закуповують щонайменше, щоб не переплачувати.

Так робить GASC — єгипетська державна компанія, яка проводить тендери, яка останніми місяцями купувала раз на місяць на просіданні цін (зазвичай GASC купує меншими обсягами, але щотижня). Зараз така стратегія дала збій і наприкінці минулого тижня ціни відлетіли нагору, а на тендері був лише один продавець (французи). Сьогодні зірвалася чергова спроба Єгипту закупити пшеницю – цього разу продавців із Чорноморського регіону знову не було, пропонували французи та американці. Причому найдешевша пропозиція продати пшеницю була 428 дол./т, що на 90 дол./т вище, ніж на останньому тендері, що пройшов 17 лютого (338,5 дол./т).

 

Ukrainian Shipping Magazine 

Позначки:, , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!