Війна в Україні змушує зерно та нафту долати рекордні відстані

Джерело:  УкрАгроКонсалт
UkrAgroConsult

Трейдери доставляють зерно та нафту на великі відстані після того, як вторгнення росії в Україну порушило традиційні торговельні шляхи, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Відповідно до огляду морських перевезень від ЮНКТАД, у 2023 році вантажі зерна проходили більші відстані, ніж за будь-який інший рік, оскільки імпортери перейшли на закупівлі в інших країнах після того, як експорт з України був заблокований. Нафта також експортувалась на великі відстані, найбільші відстані принаймні з 1999 року, оскільки росія шукала нові експортні ринки.

«Ми долаємо більші відстані головним чином через занепокоєння в Чорному морі та через війну в Україні», – заявила Ребека Грінспан, генеральний секретар ЮНКТАД. «Буде дуже важливо спробувати пом’якшити фактори ризику, які ми маємо через геополітичні проблеми».

росія є найбільшим у світі постачальником пшениці та великим постачальником нафти. Україна також є одним із найбільших у світі експортерів продовольчої продукції. Де-факто блокада кремлем чорноморських портів України та атаки на її річкові порти призвели до зриву поставок зерна та сільгосппродукції. москва змушена переорієнтувати свій експорт нафти, оскільки європейські покупці уникають поставок. Росія почала покладатися насамперед на Китай та Індію.

«Хоча поставки зерна з України відновилися у 2022 році завдяки Чорноморській ініціативі, декільком країнам-імпортерам зерна довелося покладатися на альтернативних експортерів зерна. Натомість вони купують у Сполучених Штатів Америки чи Бразилії, що вимагає більш тривалого перевезення», – йдеться у звіті ЮНКТАД.

Позначки:, , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!