Війна негативно вплине на виробництво сільгосппродукції в Україні та світовий зерновий ринок

Сергей Феофилов

Збройний конфлікт між Україною та Росією вплине на виробництво агропродукції в Україні та світовий ринок зерна. Про це днями в інтерв’ю Сіньхуа заявив Сергій Феофілов, генеральний директор консалтингової агенції “УкрАгроКонсалт“, яка вже понад 25 років спеціалізується на дослідженні та аналізі аграрного ринку України та країн Причорномор’я.

С.Феофілов зазначив, що наразі в 10 із 24 областей на півночі, сході та півдні України ведуться активні бойові дії, тому сівба ярих злакових та олійних культур, насамперед кукурудзи та соняшнику, опинилася під загрозою. Крім того, на певний ризик наражаються озимі культури – в районах, порушених збройним конфліктом, можливе фізичне знищення посівів. “А в цілому по країні може значно постраждати врожайність та якість озимих через те, що фермери не матимуть коштів або можливостей внести добрива або обробити посіви засобами захисту рослин”, – пояснив експерт.

Ще однією гострою проблемою, що постала перед аграріями, С. Феофілов назвав нестачу палива. Раніше воно в основному закуповувалося в РФ та Білорусі, проте з початком бойових дій імпорт із цих двох країн припинився. Маршрути поставок морем також були перекриті.

Наразі паливо в Україну поставляється з ЄС, проте його поки що не вистачає через напружену ситуацію на європейському ринку та логістичні проблеми. Втім, позитивні зміни в цьому напрямі все ж таки намітилися. “Тиждень тому заступник міністра сільського господарства оцінював забезпеченість паливом у середньому по Україні на рівні 20%. З того часу ситуація покращилася, особливо у західних областях. Наприклад, аграрії Хмельницької області цього тижня відрапортували про 80-відсоткове забезпечення паливом”, – сказав С. .Феофілів.

Набагато складніше справи з експортом зернових, який є для країни важливим джерелом надходження валютних доходів. За словами С. Феофілова, очікуване падіння обсягів виробництва агропродукції та інші фактори, пов’язані з бойовими діями, що продовжуються, вже призвели до скорочення поставок українських зернових за кордон. “Панічні закупівлі, блокада та знищення складів, руйнування логістичних ланцюжків та закриття морських портів змусили керівництво країни обмежити експорт пшениці – запровадити обов’язкову видачу ліцензій для експорту”, – сказав експерт.

Можливості українських аграріїв постачати свою продукцію на закордонні ринки також обмежені логістикою. Наразі експортувати зерно з України можна лише через сухопутний західний кордон, оскільки всі морські шляхи заблоковані. При цьому пропускна спроможність залізничних переходів становить близько 300 тис. тонн на місяць, що як мінімум у десять разів менше за колишні обсяги відвантажень через порти.

Гендиректор “УкрАгроКонсалту” заявив, що першими від таких логістичних проблем постраждають імпортери української фуражної пшениці, яку традиційно відвантажують у другій половині сезону – Єгипет, Туреччина, Ємен, Марокко, Лівія та Ліван. Пізніше негативний вплив від ситуації в Україні відчує ЄС – основний покупець української кукурудзи, більшість якої вирощується на експорт.

За словами С. Феофілова, збройний конфлікт між Україною та Росією, двома великими постачальниками агропродукції, також призвів до стрімкого зростання світових цін на зерно та олії. Одночасно з ними суттєво подорожчали енергоносії та добрива. “Багато експертів вже висловилося з приводу погіршення ситуації з продовольчою безпекою в деяких країнах”, – сказав Феофілов.

Він повідомив, що небагаті африканські держави важко можуть собі дозволити купувати зерно за нинішніми цінами. До кінця року ситуація на континенті може погіршитися, адже протягом останніх кількох місяців у Північній Африці спостерігається сильна посуха, внаслідок якої урожай зернових, ймовірно, буде одним із найнижчих за останні десятиліття.

 

Сіньхуа

Позначки:, , , , , , , , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!