Відновлення Чорноморської зернової ініціативи є критично важливим — FAO

Джерело:  Порти України

Відновлення дії Ініціативи щодо безпечного транспортування агропродукції з портів у Чорному морі є критично важливим для виходу зі світової продовольчої кризи. Таку думку висловив головний економіст Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) Максімо Тореро в інтервʼю агентству «Укрінформ».

“Відновлення Чорноморської зернової ініціативи сприятиме зниженню міжнародних цін та покращенню доступу до сільськогосподарської продукції для низки країн з низьким та нижчим за середній рівнем доходу. Багато з цих країн вже перебувають у складній макроекономічній ситуації, стикаючись з високим рівнем заборгованості, а зростання витрат на імпорт та економічна нестабільність значно погіршують їхню спроможність підтримувати своє населення”, — сказав Тореро.

За його даними, такі країни як Кенія або Бангладеш, маючи на сьогодні серйозні проблеми з нестачею продовольства, вже отримали підтримку від зернової ініціативи у вигляді достатньої пропозиції пшениці.

Також Тореро зазначив, що відновлення роботи зернової ініціативи дозволить запобігти різкому падінню сільськогосподарського виробництва в Україні, враховуючи важливу роль нашої країни у постачанні олійних та зернових культур на світовий ринок.

Призупинення ж дії Чорноморської зернової ініціативи, на додаток до війни, створює виклик для вітчизняних виробників через високі логістичні витрати на експорт альтернативними маршрутами.

Чорноморська зернова угода була укладена у липні 2022 року. Задля цього були підписані два документи: за участю ООН, Туреччини та України й окремо — ООН, Туреччини та Росії. Дія угоди декілька разів продовжувалася.

17 липня 2023 року Росія заявила про вихід із зернової угоди та відкликання гарантій безпеки судноплавства у північно-західній акваторії Чорного моря.

За майже рік дії «зернової ініціативи», за даними ООН, з українських портів у Чорному морі відправлено 1004 судна, які транспортували до країн Африки, Азії та Європи 32,9 млн тонн агропродукції, у тому числі кукурудзи — 16,9 млн тонн, пшениці — 8,9 млн тонн, соняшникової олії — 1,7 млн тонн.

Позначки:, , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!