Від рису до пальмової олії: в Азії прогнозується зниження виробництва у міру посилення Ель-Ніньйо

Джерело:  Oilworld
rice farm рис

Незвичайно посушливий серпень позначився на посівах зернових та олійних культур в Азії через посилення Ель-Ніньйо, а прогнози щодо зниження кількості опадів у вересні ще більше загрожують перебоям у постачанні.

У той час як прогнози виробництва пшениці переглядаються у бік зниження через посушливу погоду в Австралії, другому за величиною експортері у світі, рекордно низькі мусонні дощі, як очікується, скоротять обсяг урожаю, включаючи рис, в Індії, найбільшому у світі постачальнику зерна, повідомили метеорологи та аналітики.

Недостатня кількість дощів у Південно-Східній Азії, тим часом, може призвести до скорочення постачання пальмової олії, найбільш широко використовуваної рослинної олії у світі, тоді як екстремальні погодні умови в найбільшому імпортері кукурудзи та сої Китаї ставлять під загрозу виробництво продовольства.

“Ми спостерігаємо повномасштабну погоду Ель-Ніньйо у кількох частинах світу, і до кінця року вона посилюватиметься”, – сказав Кріс Хайд, метеоролог американської компанії Maxar Technologies, платформи для аналізу кліматичних даних.

“Погодні умови в Азії корелюватимуть із посушливими умовами Ель-Ніньйо”.

Ель-Ніньо – це потепління вод Тихого океану, яке зазвичай призводить до більш сухих умов в Азії та дощів у деяких частинах Північної та Південної Америки.

ВІДСУТНІСТЬ ДОЩІВ В ІНДІЇ, АВСТРАЛІЇ

Мусонні дощі в Індії, що мають вирішальне значення для вирощування таких літніх культур, як рис, цукрова тростина, соя та кукурудза, можуть стати найслабшими за останні вісім років.

“Вплив Ель-Ніньйо набагато сильніший, ніж ми очікували”, – сказав високопоставлений представник метеорологічного департаменту Індії. “Цей місяць закінчиться з дефіцитом понад 30%, що ознаменує його як найпосушливіший серпень за всю історію спостережень. Ель-Ніньйо також вплине на кількість опадів у вересні.”

Індія, частку якої припадає 40% світового експорту рису, скоротила поставки, піднявши ціни до 15-річних максимумів.

Оцінки виробництва пшениці в Австралії були переглянуті аналітиками у бік зниження вперше за чотири роки, оскільки у серпні у ключових районах вирощування було недостатньо опадів.

“Виробництво пшениці буде на три мільйони тонн нижче за нашу початкову оцінку в 33 мільйони тонн”, – сказав Оле Хоу, директор з консультаційних послуг сільськогосподарської брокерської компанії IKON Commodities. “Якщо посуха продовжиться у вересні, ми очікуємо на ще менший урожай”.

В Австралії три роки поспіль спостерігається рекордний урожай пшениці, що збільшує постачання таких імпортерів, як Китай, Індонезія та Японія.

ТРОПІЧНА Південно-східна Азія постраждала від посухи

У Південно-Східній Азії на посіви рису, пальмової олії, цукрової тростини та кави випало менше опадів, ніж зазвичай, причому найбільше постраждали Індонезія та Таїланд.

“У східних районах Індонезії та більшої частини Таїланду за останні 30-40 днів було дуже мало дощів”, – сказав Хайд з Maxar.

“У цих районах кількість опадів склала від 50% до 70% від середнього значення. Більшу частину вересня в Таїланді та Індонезії дощі будуть значно нижчими за норму.”

У Сполучених Штатах посіви кукурудзи та сої постраждали в останні тижні через посуху, хоча погода не пов’язана з Ель-Ніньйо, сказав Дрю Лернер, президент World Weather Inc.

Однак з листопада по лютий ферми США відчують на собі більший вплив Ель-Ніньо з кількістю опадів вище середнього в південних штатах, що піде на користь пшениці озимої, сказав Лернер.

Очікується, що погода у Південній Америці буде сприятливою для вирощування соєвих бобів та кукурудзи, урожай яких буде зібрано на початку 2024 року.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!