Велика Британія може залежати від іноземного імпорту приблизно третини своєї пшениці

Джерело:  AgroXXI
пшениця

Падіння самозабезпеченості пшеницею може призвести до збільшення імпорту пшениці з 1,9 млн. тонн до 4,8 млн. тонн. Британські борошномельні підприємства попередили, що врожай борошномельної пшениці вищих сортів може знизитися на цілих 40%, що викликає побоювання з приводу цін на хліб та інші хлібобулочні вироби.

«Виробництво продуктів харчування у Великій Британії може скоротитися майже на десяту частину, оскільки фермери по всій країні постраждали від однієї з найвологіших зим за всю історію спостережень, попередили аналітики.

Оцінки показують, що прогнозоване скорочення основних орних культур внаслідок зменшення посівних площ та поганої врожайності зменшить самозабезпеченість Великої Британії у всіх сільськогосподарських секторах на 8%, якщо вимірювати в об’ємному вираженні.

За даними Відділу енергетичної та кліматичної розвідки (ECIU), цей показник знизився в середньому з 86% у період з 2018 по 2022 рік до 78% цього року.

Великобританія може залежати від іноземного імпорту приблизно третини своєї пшениці, у своїй самозабезпеченість пшеницею, за оцінками, знизиться з 92% за період до 68%.

Кліматологи попереджають, що більш теплі та вологі зими, за прогнозами, стануть більш поширеними, що викликає занепокоєння щодо впливу зміни клімату на продовольчу безпеку Великобританії.

Аналіз був опублікований цього тижня, коли прем’єр-міністр Риші Сунак приймає фермерів та представників фермерського господарства на Даунінг-стрит у рамках «Саміту від ферми до вилки».

Том Ланкастер, аналітик ECIU, заявив, що фермерам потрібна додаткова державна підтримка, щоб краще впоратися з екстремальними кліматичними явищами.

«У 2021 році уряд попередив, що зміна клімату є найбільшою середньостроковою та довгостроковою загрозою нашій продовольчій безпеці. Цей аналіз показує, що це найбільший ризик зараз, а не в якомусь віддаленому майбутньому», – додав він.

За оцінками звіту, порівняно із середнім виробництвом у період з 2018 по 2022 рік, скорочення самозабезпеченості пшеницею може призвести до збільшення імпорту з 1,9 млн. тонн до 4,8 млн. тонн.

Британські борошномельні підприємства попередили, що врожай борошномельної пшениці вищих сортів може знизитися на цілих 40%, що викликає побоювання з приводу цін на хліб та інші хлібобулочні вироби.

Хоча ситуація щодо вівса та ячменю стабільна через збільшення очікуваних площ весняних посівів, самозабезпеченість ріпаком, за оцінками, впаде до історичного мінімуму в 40% порівняно з 75% у період з 2018 по 2022 рік.

Враховуючи, що інші культури, які постраждали через вологу погоду, не включені до аналізу, таких як польові овочі, картопля та цукрові буряки, ECIU вважає, що можливо, що скорочення загальної самозабезпеченості на 8% є заниженою оцінкою. Минулого місяця ECIU опублікував аналіз, який показав, що британський урожай цього року може знизитися на цілу п’яту порівняно з 2023 роком через вологу зиму.

Фермери вимагають від уряду взяти на себе зобов’язання щодо сільськогосподарського бюджету для гарантії, що британське сільське господарство зможе впоратися з проблемами зміни клімату».

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!