Вчора не помічено суден у напрямку чорноморських портів через проблеми зі страхуванням

Джерело:  AgroPortal.ua
Чорноморськ

03.01.2023 р., не було в Чорному морі суден зернового коридору, що прямують до портів Одеської області (на відміну від звичайної картини останніх місяців).

Про це пише керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень, головний редактор BlackSeaNews Андрій Клименко на свой сторінці у Facebook.

Скоріш за все, це наслідки того, що International Group of P&I Clubs — міжнародна асоціація взаємного страхування — з 01.01.2023 р. відмовилась від перестрахування ризиків, пов’язаних з війною. Тобто із 1 січня 2023 року на регіон України, росії, білорусі та Молдови не поширюватиметься продовження або укладення нових договорів у частині збитків/шкоди, заподіяної через воєнні дії. 

Експерт пояснює, що тепер не покриватиметься один із трьох полісів, необхідних для морських перевезень, — це ризики відповідальності судновласника, пов’язані з війною. Тобто зафрахтувати судно до українських портів (і не тільки одеських, а й дунайських) стане (вже стало) вкрай важче.

«Координаційна рада з представників Мінагрополітики, Мінінфраструктури, Мінекономіки, Мінфіну, МЗС, «Укрзалізниці», Держприкордонслужби, Держпродспоживслужби, Держмитслужби, «Укртрансбезпеки», АМПУ та профільних асоціацій вже обговорювала цю проблему та (за повідомленнями ЗМІ) звернулася до Кабміну із пропозицією дозволити українським страховим кампаніям сплачувати за кордон за перестрахування. (Логіка зрозуміла, але чи мають українські страхові компанії відповідні кошти…), — додає Андрій Клименко. — Я не є експертом у сфері страхування, але розумію, що має бути швидко створено великий за розмірами фінансовий фонд для страхування таких ризиків. Впевнений, що це можливо лише за втручання найвищого керівництва держави».

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!