Вартість вирощування пізніх посівів пшениці буде вищою — експерт

Джерело:  Kurkul.com
кредитування

Стандартно озимі зернові висівають з кінця вересня до першої декади жовтня. Ключовими факторами, що впливають на терміни висіву є температура повітря та вологість. Для різних регіонів України оптимальні терміни висіву озимих різняться.

Водночас цьогоріч терміни висіву озимих зернових значно затягнулися. Про це йдеться у матеріалі «Пізній посів озимої пшениці: чи буде врожай в сезоні 2023» на Kurkul.com.

Як розповів менеджер з розвитку агротехнологій LNZ Group Сергій Конюшенко, ранній висів небезпечний, через активність на початку осені шкідників і хвороб. А пізній висів не дає рослинам розвинути достатньо корінь, тому вони не встигнуть накопичити необхідний обсяг поживних речовин для успішної зимівлі

Він зазначив, що у східному регіоні висів озимих спізнився на 3-4 тижні. Озиму групу запланували сіяти після соняшнику, 50-60% якого ще в полі.

«Буквально в перших числах листопада нормалізувалась погода. Аграрії продовжують збір і звичайно, там, де ґрунт підготовлений — висів», — розповів Сергій Конюшенко.

З його слів, для того, щоб пшениця укоренилась потрібно 40-50 днів. Тобто важливо отримати так звані сходи шила. В цій стадії озима пшениця краще зимує, якщо порівняти з фазою двох листочків.

«Якщо осінь буде сухою, а зима м’якою, то є висока ймовірність, що пізньовисіяна пшениця в фазі шила відмінно перезимує. З практики минулих сезонів, за таких умов ми отримували середню врожайність 3-4 т/га. Але в таких посівах необхідно збільшити густоту рослин. Також весною не жалійте азотних добрив та фосфору», — пояснив фахівець.

Експерт наголосив, що при пізньому висіві у пшениці буде менше кущення, тому внесення добрив слід збільшити на 15-20%. Як наслідок — вартість вирощування озимих зернових зросте.

«Решта технології вирощування не змінюється, тільки збільшуємо норму добрив. Гербіциди та фунгіциди будемо вносити ранньою весною,  як при ранніх, так і при пізніх висівах», —  зазначив він.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!