В УЗА оприлюднили інформацію щодо запасів зерна у сховищах: чи існує загроза голоду

зерно

Станом на середину березня 2022 р. запасів сільськогосподарської продукції в Україні вистачить на 3 роки автономного існування, навіть без проведення нових посівних. Попри це світ знаходиться в досить тяжкому становищі.

Про це розповів президент УЗА Микола Горбачьов в інтерв’ю виданню НВ.

У 2021 році українські агровиробники зібрали рекордний урожай — 107 млн тонн зернових та олійних культур, з яких 33 млн тонн пшениці та близько 40 млн тонн кукурудзи.

«Внутрішнє споживання, наприклад, пшениці не перевищує 4 млн тонн на рік. Україна експортувала 18 млн тонн пшениці, залишилося ще 15 млн тонн. Мінус 4 млн тонн, які наша країна використовує за рік, і у нас ще залишиться трирічний запас. Це за умови, що нічого не сіятимемо», — наголошує Микола Горбачьов.

Він зазначив, що Україну технічно можна замінити як експортера зерна, але існують сумніви щодо того, чи зможуть ключові імпортери зернових платити високі ціни, які сформувалися на міжнародному ринку та підтримуються воєнними діями Росії на території України.

«Україна відіграє істотну роль у балансі цін та доступності продуктів харчування. Україна вирощує 107 млн тонн зернових та олійних, а на експорт відправляє близько 70 млн тонн. Ми споживаємо чверть вирощеного врожаю, а три чверті відправляємо за кордон. Тож наслідки будуть», — пояснює президент УЗА.

Він додає, що у світі щорічно продається близько 200 млн тонн кукурудзи, з яких частка України — 30-35 млн тонн. Пшениці у всьому світі продається близько 250 млн тонн, Україна постачає 25 млн тонн. За кукурудзою Україна входить до ТОП-3, а за пшеницею — у ТОП-5 найбільших експортерів. Якщо пропозиції українського зерна не буде, то пшениця та кукурудза подорожчають. І не всі країни зможуть дозволити собі їх купувати. У деяких країнах люди можуть зіткнутися із голодом, припускає Микола Горбачьов.

Станом на 23 лютого (з початку 2021/2022 МР) на зовнішні ринки Україна експортувала 17,95 млн тонн пшениці, 18,98 млн тонн кукурудзи.

 

SuperAgronom.com

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!