В Україні є попит на аграрні розписки – ЄБА

зерно доллар

Аграрні розписки активно використовуються в Україні. Лише протягом 2021 р. агровиробники видали 2400 розписок на загальну суму понад $600 млн. Про це повідомила виконавчий директор Комітету зернових та олійних культур Європейської Бізнес Асоціації Ірина Душник, говориться у повідомленні ЄБА.

«Спілкуючись з бізнесом в асоціації ми бачимо, що попит на використання цього інструменту є. Однак, реалізувати його в повній мірі не дозволяють наявні законодавчі обмеження. Тож для модернізації інструменту парламентарії спільно з ринком напрацювали відповідний законопроект №2805-д, на прийняття якого очікує бізнес», — додала вона.

Зокрема, за словами експерта, в законопроєкті йдеться про усунення колізії — норми ЗУ «Про аграрні розписки» щодо семиденного строку для примусового виконання зобов’язань за аграрною розпискою та 30-денного строку очікування для отримання нотаріального напису відповідно до ЗУ «Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень».

«Законопроєкт №2805—д прикінцевими положеннями пропонує внести зміни ЗУ «Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень», щоб норми цього закону не були застосовні до операцій з розписками. А отже, негайне отримання кредитором виконавчого надпису на аграрній розписці буде врегульовано також і загальними нормами українського законодавства», — пояснила Ірина Душник.

Вона зазначила, що законопроєкт також передбачає усунення відповідальності третіх осіб за придбання продукції, яка, ймовірно, може вважатися заставою за агарними розписками, оскільки відсутній дієвий механізм визначення та виокремлення частини заставленого зерна — це продукція, яка характеризується лише родовими ознаками від загального його об’єму.

«Більше того, законопроєкт визначає аграрні розписки неемісійним цінним папером, що існує у формі електронного документу в Реєстрі аграрних розписок. Завдяки інтеграції Реєстру аграрних розписок з рядом державних систем, обмін даними та верифікація даних користувачів буде автоматизована, підвищуючи прозорість та надійність інструменту. Користувачі аграрних розписок матимуть можливість здійснювати операції безпосередньо через власні кабінети у Реєстрі аграрних розписок. Це пришвидшить використання аграрних розписок, а також дозволить значно знизити вартість операцій з розписками», — додала вона.

Європейська Бізнес Асоціація концептуально підтримує ініційовані зміни до законодавства щодо функціонування і обігу агарних розписок в рамках законопроєкту №2805-д. «Тож бізнес дуже чекає на прийняття законопроєкту №2805-д Верховною Радою у першому читанні вже найближчим часом», — підсумували в асоціації.

 

AgroPortal.ua

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!