Держава має втрутитися у цінову ситуацію на ринку соняшникової олії в Україні – голова профільного підкомітету

масло подсолнечное

Незважаючи на лідерські позиції України у світі з виробництва олії, українці платять за олію більше, ніж європейці, тому держава має втрутитися в ситуацію. Таку думку висловила Ганна Лічман, голова підкомітету з питань регуляторної політики Комітету ВР з питань економічного розвитку під час круглого столу «Цінова ситуація на ринку олії в Україні», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Наші лідерські позиції в експорті нічого не дають звичайному українцю: зараз українці платять за олію більше, ніж, наприклад, французи», — зазначила Лічман, коментуючи причини рекордного подорожчання олії в Україні за 2020/2021 маркетинговий рік.

За її словами, олія за останні 12 місяців стала рекордсменом зі здорожчання – з 37,50 грн за літр у жовтні 2020 року до 62,69 грн у жовтні 2021 року. Різке зростання цін у четвертому кварталі минулого року експерти пояснюють, це, по-перше, зростання цін на світових ринках, по-друге, підвищення цін виробників.

На жаль, цьогорічний урожай не став каталізатором суттєвого зниження ціни на олію, і зараз вона коштує в середньому всього на 3-4 гривні менше, ніж у пікові червень — липень цього року.

«На жаль, ринок не зміг відрегулювати себе самостійно. І держава не спромоглася відрегулювати вартість цього базового продукту для українців. Тому я пропоную втрутитися державі в ціноутворення сировини і зробити так, щоб українці отримували соняшникову олію за ціною, яку можна порівняти з їхнім рівнем життя. Тому що зараз українці платять за олію більше, ніж французи», — наголосила Лічман.

Порівняння цін на олію в Україні та Європі

Сравнение цен на подсолнечное масло в Украине и Европе

Зазначається, що цього року на українському ринку спостерігається зростання роздрібних та оптових цін на соняшникову олію. Однією з причин учасники зустрічі в парламентському комітеті назвали зростання цін на сировину — насіння соняшнику, частка вартості якого сягає у собівартості виробництва олії 85%. За даними Держстату за січень-жовтень 2021 р., ціна олії збільшилася на 61,2% порівняно з аналогічним періодом 2020 р.

Директор Департаменту досліджень та розслідувань ринків виробничої сфери, фармацевтики та рітейлу АМКУ Юлія Янова наголосила, що п’ять найбільших виробників контролюють близько 75% ринку. З погляду антимонопольного законодавства така структура містить ознаки стабільної олігополії.

«Але незважаючи на це, виробники однаково конкурують між собою. Тому недоречно говорити про монополію на ринку. АМКУ слідкує за ринками соціально значущих товарів. Враховуючи структуру ринку, найімовірніше порушення конкуренції — антиконкурентні узгоджені дії у вигляді схожих дій», — сказала вона.

Нагадаємо, що експерти USDA підвищили прогноз світового врожаю соняшника в 2021/22 МР з 55,86 млн т до 56 млн т. Також аналітики підвищили прогноз світового виробництва соняшникової олії з 21,79 до 21,8 млн т порівняно з. Світове виробництво соняшникового шроту оцінюється на рівні 23,23 млн. т.

 

Укрінформ

Позначки:, , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!