В Україні можуть скасувати ліцензії для малих виноробів

Джерело:  GrowHow.in.ua
вино

У Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт, який пропонує скасувати необхідність отримання ліцензії на здійснення діяльності з виробництва алкогольних напоїв для малих виробництв виноробної продукції. 

Йдеться про проєкт №9030, який вносить зміни до деяких законодавчих актів України щодо розвитку виробництва виноробної продукції. Замість обов’язкового ліцензування, ініціатори документу пропонують створити реєстр малих виробництв виноробної продукції, включення до якого буде підставою для набуття суб’єктом господарювання статусу малого виробництва виноробної продукції.

Окрім цього у документі йдеться про послаблення регуляторної політики, зокрема, про спрощення процедури звітності: щомісячну звітність хочуть замінити на щорічну. Також законопроєт суттєво зменшує штраф за порушення термінів звітності або подання звіту з недостовірними відомостями про обсяги виробництва та/або обігу (в тому числі імпорту та експорту) алкогольних напоїв — до 1020 грн (сьогодні таке порушення “коштує” 17 000 грн).

У пояснювальні записці до документу автори зазначили, що антикризові заходи забезпечать швидке збільшення кількості малих виробництв виноробної продукції. Парламентарі вважають, що прийняття законопроєкту сприятиме розвитку виноробної галузі та залученню до неї малого підприємництва.

Метою законопроєкту автори назвали приведення національного законодавства у відповідність до міжнародних практик та сучасних трендів розвитку виноробної галузі. Також серед цілей визначили зняття необґрунтованих адміністративних бар’єрів для діяльності суб’єктів господарювання, що займаються виробництвом вин виноградних, вин плодовоягідних та/або напоїв медових та створення сприятливих умов для розвитку малих виробництв виноробної продукції в Україні.

Наразі документ опрацьовується у комітеті з питань фінансів, податкової та митної політики.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!