В окремих регіонах зерновим культурам шкодить клоп шкідлива черепашка

Джерело:  Kurkul.com
черепашка

На Півдні, Сході та Центрі в посівах озимих та ярих зернових колосових культур розвивається та шкодить клоп шкідлива черепашка. Повідомляє Kurkul.com з посиланням на дані фахівців Держпродспоживслужби.

Разом з тим, у колосках озимої пшениці, жита, ячменю живляться хлібні жуки та жужелиця, які пошкодили 3-5% колосків. У посівах ярих колосових культур розвиваються та шкодять злакова попелиця та трипси, якими заселено до 20% рослин.

Погода, яка спостерігалася протягом звітного періоду (дощі різної інтенсивності та достатнє вологозабезпечення ґрунту) прискорила фазовий розвиток озимих та пізніх культур. Одночасно, з підвищенням температури в умовах досить високої вологості повітря, створилися сприятливі умови для розвитку та поширення грибкових захворювань.

У посівах зернових колосових культур розвиваються борошниста роса, септоріоз, бура листкова іржа, гельмінтоспоріоз, осередково червоно-бура плямистість, ринхоспоріоз, піренофороз, аскохітоз.

Скрізь, де рослини уражені кореневими гнилями, має місце білоколосість. На колосі фахівці Держпродспоживслужби виявили:

  • альтернаріоз (0,1-3%, Львівська, Полтавська обл.);
  • фузаріоз (0,2-3%, Вінницька, Дніпропетровська, Закарпатська, Київська, Одеська, Рівненська, Тернопільська, Черкаська, Чернівецька обл.);
  • септоріоз (0,3-4%, Дніпропетровська, Житомирська, Закарпатська, Київська, Львівська, Одеська, Рівненська, Черкаська, Чернівецька обл.).

Осередково у Вінницькій області у посівах ярого ячменю виявлено летючу сажку (0,1%). Також на ячмені розвиваються гельмінтоспоріоз, бура, сітчаста, інші плямистості.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!