В Іспанії скорочується виробництво оливкової олії

Джерело:  Oilworld
оливкова олія

Останні дані, опубліковані Андалузькою агентцією з інформації та контролю за продуктами харчування (AICA), показують, що у грудні 2022 року загальне виробництво оливкової олії скоротилося вдвічі порівняно з тим же місяцем 2021 року.

Це також підтвердило, що уповільнення продажу оливкової олії пов’язане як зі скороченням виробництва, так і зростанням цін.

Більш конкретно, AICA повідомила, що у грудні у всій Іспанії було вироблено 232,037 тонн оливкової олії. Це значно менше, ніж приблизно 542 600 тонн, про які повідомлялося в грудні 2021 року повідомляє oliveoiltimes.

За даними Асоціації молодих фермерів (ASAJA-Jaén), за перші три місяці сезону 2022/2023 Іспанія виробила 431,090 тонн оливкової олії.

Луїс Карлос Валеро, представник ASAJA-Jaén, сказав, що “падіння виробництва підтверджено, і це вплине на нашу здатність досягати цілей зберігання. Таке скорочення також пов’язане із уповільненням продажів [у грудні] порівняно з попередніми місяцями”.

У прес-релізі Союзу дрібних фермерів та власників ранчо (UPA) зазначається, що з початку продажів нового сезону у жовтні минулого року було відвантажено 322,720 тонн оливкової олії. Це на 16 відсотків менше, ніж у попередньому сезоні.

За словами Крістобаля Кано, генерального секретаря UPA з оливкового сектору та виробництва оливкової олії, ми стикаємося зі складною кампанією, на яку впливає низький рівень виробництва. Коротше кажучи, найгірша кампанія століття”.

Кано підкреслив, що, хоча зниження суворо пов’язане зі скороченням видобутку, “невелике збільшення продажів не має нічого спільного із ціною на нафту”.

Рафаель Санчес де Пуерта, президент сектору оливкової олії в агропродовольчих кооперативах Іспанії, зазначив, що хоча ціни на оливкову олію постійно зростали протягом останнього року, вони, можливо, нарешті досягли свого піку і тепер, як очікується, залишаться стабільними.

У зв’язку з цим Хуан Луїс Авіла, генеральний секретар Координаційного органу фермерської організації (COAG Jaén), зазначив, що “незважаючи на підвищення цін на оливкову олію, витрати на виробництво оливкової олії зросли до 8 євро за кілограм, і це означає, що [ціна на оливкова олія] все ще нижче цих цін”.

Виробники оливкової олії вже давно скаржаться на те, як зростаючі витрати на енергію, паливо, добрива та пластмаси впливають на загальні виробничі витрати.

Санчес де Пуерта також вказав на зростаючі виробничі витрати як одну з головних перешкод для виробників оливкової олії. Як повідомляє Agroinformacion, Санчес де Пуерта стверджував, що нещодавнього зростання цін слід було очікувати, коли виробництво впало.

“Якщо ми хочемо боротися з подорожчанням олії, ми повинні боротися із посухою в оливковому гаю і, наприклад, збільшити площу зрошення”, – додав він.

Згідно з даними, опублікованими Міністерством сільського господарства, рибальства та продовольства (MAPA), на кінець 2022 року виробники, виробники оливкової олії, розливники та общинну спадщину Олівареро виробили 625,667 тонн оливкової олії.

Кано зазначив, що зниження виробництва у грудні також може бути пов’язане із частими дощами, які вплинули на кількість днів, протягом яких працівники можуть збирати оливки.

“На щастя, розпочався дощ. Однак опадів останніми тижнями було недостатньо, щоб навіть віддалено змінити погані умови на полях”, – сказав Кано, натякаючи на наслідки тривалої європейської посухи та аномальної спеки для вирощування оливок.

“Тепер ми сподіваємось, що дощ продовжиться, що звідси до весни надійде ще 350 або 400 літрів води. Якщо це станеться, ми могли б гарантувати нормальний сезон, що б допомогло нам збільшити виробництво для наступного врожаю”, – додав він.

Оскільки падіння виробництва підтвердилося, виробники визначили способи задоволення потреб у споживанні оливкової олії та експорті. “Ми також сподіваємося, що зниження ПДВ з 10 до 5 відсотків, схвалене урядом, і скорочення виробництва дозволять нам збільшити кількість споживачів”, – сказав Кано.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!