В ІМК розміновували поля власним коштом

Джерело:  AgroPortal.ua
мина

Станом на початок березня 2022 р. майже 85% (понад 100 тис. га) земель ІМК були або окуповані, або знаходились у безпосередній близькості до лінії зіткнення, що унеможливлювало здійснення господарської діяльності на них.

Про це йдеться у матеріалі AgroPortal.ua «Ціна хліба ціною життя: як працюють аграрії на замінованих полях».

Ретельному ж обстеженню на предмет мін та інших вибухонебезпечних предметів підлягало близько 37 тис. га земель на півночі Чернігівщини та Сумщини, які безпосередньо перебували в окупації, а також тих полів, уздовж яких проходили основні шляхи військової техніки.

«Робота з обстеження полів на предмет наявності на них вибухонебезпечних предметів  здійснювалась спільними силами фахівців ДСНС та власної Служби безпеки ІМК. Перед фізичним виявленням та знешкодженням проводився обліт полів за допомогою безпілотників, а також їх крайове обстеження. Фінансувались такі роботи повністю з коштів компанії», — зазначає операційний директор ІМК Олександр Вержиховський.

За його словами, першочергово виконали обстеження та розмінування полів під озимою пшеницею — таким чином вдалось навесні 2022 р. оперативно зайти у підживлення та захист посівів озимини, адже на цих площах уже були понесені витрати по посіву та припосівному підживленню.

«Протягом квітня 2022 р. нам вдалось обстежити близько 5 000 га і відновити польові роботи на озимій пшениці на півночі Чернігівщини та Сумщини. Решту земель, які підлягали обстеженню, а це близько 32 тис. га, було прийнято рішення не засівати ярими культурами у 2022 р., насамперед із міркувань безпеки. Відповідно, роботи з обстеження та розмінування цих земель здійснювались протягом другої половини весни — всього літа 2022 року. Левова частка цих площ пішла під посів озимої пшениці восени 2022 р. під урожай-2023», — додає Вержиховський.

На сьогоднішній день усі площі, які перебувають в обробітку ІМК, є обстеженими та доступними для здійснення польових операцій. «Хоча 100%-ї гарантії дати ніхто не може, тому і досі польові операції здійснюються з чітким та суворим дотриманням специфічних правил безпеки. До прикладу, перед стартом польових робіт на новому полі чи масиві Служба безпеки ІМК обстежує в’їзд ти виїзд з поля на предмет безпечності, дає дозвіл на захід у поле, і всі зобов’язані користуватись виключно визначеними точками для входу і виходу. Крім того, категорично забороняється відвідувати лісосмуги та безгосподарські ділянки поруч із полями», — резюмує операційний директор ІМК.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!