В ЕКА назвали ставку страхування інвесткредитів від воєнних ризиків

Джерело:  AgroPortal.ua
страхування

Експортно-кредитне агентство (ЕКА) цього тижня остаточно затвердить продукт страхування інвестиційних кредитів. Про це на конференції повідомив голова правління ЕКА Руслан Гашев.

«На початку квітня Кабінет Міністрів затвердив постановою перелік воєнних ризиків, які ми будемо страхувати, та умови такого страхування. Цього тижня ми маємо затвердити правлінням (ЕКА. — Ред.) продукт і типову форму договору. І ми вже ведемо розмови з одним із українських банків щодо страхування від воєнних ризиків інвестиційних кредитів», — сказав він.

Очільник ЕКА уточнив, що ціна такого страхування залежатиме в кожному окремому випадку від кількох чинників, і зазначив, що «сказати конкретно, скільки коштуватиме страхування, неможливо».

Серед факторів, що визначають його вартість, він назвав регіональне розташування (близькість до лінії фронту) і сферу діяльності. Наприклад, фермерському господарству страхування інвесткредиту може обійтися дешевше, тоді як підприємству, пов’язаному з енергетикою, — дорожче через більшу ймовірність атаки з боку рф.

Водночас Руслан Гашев назвав передбачену мінімальну ставку анонсованих продуктів страхування інвесткредитів та інвестицій.

«Можу сказати, що мінімальна вартість страхування інвестиційного кредиту буде близько 1% на рік, мінімальна вартість страхування прямої інвестиції буде приблизно в цьому ж діапазоні: 1,1-2%, — сказав він. — Ключове, що потрібно розуміти, — ми обмежені в наших можливостях розміром нашого капіталу, це одна справа. Друга справа, що ми за нашими внутрішніми процедурами не можемо надавати підтримку за проєктами, що перевищують 10% нашого капіталу. Тобто на один проєкт — це зараз 200 млн грн».

Гашев повідомив, що, крім запуску двох вищезазначених продуктів, у планах ЕКА на цей рік затвердити стратегію агентства на наступні 5 років.

«І, відповідно, вийти на обсяг підтриманого експорту близько 8 млрд грн цього року, але за тенденцією, я думаю, ми можемо підтримати мільярдів 10. Потім у нас постане питання збільшення нашого капіталу, яке ми повинні будемо комплексно вирішувати з нашим акціонером», — додав він.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!