В Аргентині розповіли подробиці третьої програми “соєвого долара”

Джерело:  AgriCensus
Аргентина

Уряд Аргентини опублікував указ, який офіційно підтвердив нову схему “соєвого долара” та оголосив про пільговий обмін 300 песо за долар на соєві боби, соєвий шрот, соєву олію та біодизельне паливо.

Указ включає понад 50 товарів до регіонального переліку товарів, якими також можна торгувати в рамках програми.

За словами учасників ринку, незважаючи на згадку зернових у списку регіональних продуктів, пшениця та кукурудза не включені до програми, хоча сорго та ячмінь включені поряд із насінням соняшника.

“Проте уряду терміново потрібні долари, тому, можливо, вони пізніше включать ці продукти в програму”, – сказала Agricensus Пауліна Лескано, інженер-агроном та фахівець із сільськогосподарських ринків.

Аргентина вже запустила два доларові режими для сої у 2022 році, встановивши пільговий обмінний курс від доларів США до песо при продажі сої, щоб спонукати фермерів продавати свій урожай та збільшити доходи держави в умовах нестачі доларів США.

Для сої та продуктів переробки програма діятиме до 31 травня, а для регіональних продуктів – до 31 серпня.

Експорт сої за новою схемою agri-dollar принесе дохід у розмірі 5 мільярдів доларів, прогнозував минулого тижня міністр сільського господарства Хуан Хосе Бахільо.

Очікується, що виторг від регіональних продуктів складе 4 мільярди доларів.

“Більшість буде надходити з соєвих бобів”, – сказав Agricensus Хав’єр Пресіадо Патіньо, колишній заступник міністра сільськогосподарських ринків Міністерства сільського господарства Аргентини MAGyP.

Незважаючи на широкий перелік продуктів, який учасники ринку вважають надто великим, міністр сільського господарства має широку свободу вирішувати, хто може отримати доступ до цього спеціального долара, згідно з указом.

У документі також йдеться, що лише виробники, які експортували протягом останніх 18 місяців, зможуть використати диференційований обмінний курс.

“Відбір, безумовно, буде дуже суворим”, – додав Патіньо.

“Надання експортеру обмінного курсу 300 песо за долар означає емісію грошей, і це породжує інфляцію, ще більше знецінюючи валюту”, – сказав він.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!