В Аргентині буде засіяно найнижчі посівні площі під соєю за 15 років

З початку посівної кампанії в Аргентині фермери засіють соєю найменшу кількість гектарів за останні 15 років. У той час, як у Бразилії посівні площі під сою продовжують збільшуватися, в Аргентині останніми роками вони скорочуються.

Про це пише видання Soybean & Corn Advisor.

Скорочення площ під сою в Аргентині пояснюється кількома чинниками, зокрема:

  • експортний податок у розмірі 33% на соєві боби та 31% на соєвий шрот та соєву олію, що робить сою менш вигідною, ніж кукурудзу, експортний податок на яку становить 12%;
  • найгірші результати та нижча рентабельність сої в останні роки в порівнянні з кукурудзою;
  • за несприятливих умов урожайність сої менш стабільна, ніж кукурудзи;
  • за добрих умов урожайність сої порівняно з кукурудзою стагнує;
  • менше генетичних досягнень для сої порівняно з кукурудзою, тому що насіннєвим компаніям важко збирати роялті на нові сорти сої. Слабкі закони про насіння дозволяють фермерам пересаджувати/продавати своє насіння, чого вони не можуть робити з гібридною кукурудзою;
  • політична невизначеність — аргентинські фермери ніколи не знають, які заходи може вжити уряд, які можуть вплинути на експорт товарів, що може відбитися на їхній маржі.

За словами президента Аргентинської асоціації сої (Acsoja), уряд, його податкова політика та втручання в ринок «вбили золоту гуску», якою в Аргентині є соя.

Зазначається, що нинішня адміністрація президента Альберто Фернандеса та віце-президента Крістіни Фернандес Кіршнер підвищила експортні податки та відновила втручання у експортні ринки, щоб стримати внутрішню продовольчу інфляцію, яка сягає 50% та вище.

«Примус товарів залишатися всередині країни для стримування цін може бути корисним для споживачів, але згубним для сільськогосподарського сектору. У результаті фермери в Аргентині стали дуже обережними і перейшли на виробництво кукурудзи, де маржа надійніша», — йдеться у повідомленні.

Станом на кінець минулого тижня, за даними Зернової біржі Буенос-Айреса, кукурудза в Аргентині на 2021/22 МР була посаджена на 27,6%, а соя – на 4,6%. Зернова біржа очікує, що фермери Аргентини посадять 7,1 млн га кукурудзи та 16,5 млн га сої.

Нагадаємо, що станом на 31 жовтня аграрії США зібрали 74% урожаю кукурудзи, що менше за минулорічні показники за аналогічний період на 7% і більше середніх зборів за 5 років — на 8%.

 

Latifundist.com

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!