УЗ поки не планує розподіляти зерновози через голландські аукціони

жд зерновоз

Укрзалізниця не планує найближчим часом реалізовувати зерновози у системі ProZorro.Продажі у форматі так званих голландських аукціонів (на зниження ціни). Про це під час наради із представниками зернового ринку 30 грудня повідомив заступник директора департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця» Валерій Ткачов.

Укрзалізниця уже провела частину торгів щодо реалізації зерновозів з подачею у січні 2022 року.

Зокрема, 22 грудня відбулися аукціони щодо маршрутних відправок. Виставили 13 тис. 950 вагонів, із них зіграло 7 тис. 400, або 53%. За стартової ціни 2000 грн середньозважена ставка становила 2121 грн.

Водночас 28 та 29 грудня розіграли повагонні відправки. Зокрема, вагони, які пропонувалися на торгах 28 грудня, УЗ має подати 3—6 січня. Із 2150 виставлених зерновозів реалізовано лише 29,3%, або 630 одиниць. Середньозважена ставка становила 2043 грн. Натомість 29 грудня розіграли 1970 вагонів з відвантаженням у період з 7 по 10 січня. Відсоток успішних торгів становив 37,8%, або 745 зерновозів. Середня ціна — 2103 грн.

Представник УЗ повідомив, що перші аукціони з розподілу зерновозів УЗ у 2022 році відбудуться 5 січня. Заплановані дати подачі вагонів — 11—14 січня.

Також він зауважив, що наразі робочий парк зерновозів товариства скоротився до 6749 одиниць. Це приблизно на 250 вагонів менше, ніж було зазвичай.

Окрім того, незважаючи на низький відсоток реалізації власного парку зерновозів на аукціонах, УЗ наразі не розглядає варіант запровадження так званих голландських аукціонів.

«У першій половині січня буде низький попит з об’єктивних причин, а з другої (половини січня, — ред.) попит відновиться, адже в Україні досить великі залишки зерна. Тому до березня, я вважаю, буде нормальний попит на перевезення і на вагони», — наголосив Валерій Ткачов.

Якщо ж у середині січня стане зрозуміло, що ситуація не вирівнюється, в УЗ розглядатимуть варіанти змін. «Але сьогодні рано про це говорити», — сказав заступник директора департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця».

 

Rail.insider

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!