Збільшено прогноз виробництва пшениці, кукурудзи, ячменю та рису в Туреччині в 2022/23 МР

Джерело:  Oilworld
зерно

Виробництво пшениці, кукурудзи, ячменю та рису в Туреччині в 2022/23 МР прогнозується вище, ніж у попередньому році. Є побоювання, що посушливі погодні умови за останні кілька місяців можуть зберегтися та негативно вплинути на врожайність пшениці та ячменю наступного року, повідомляє USDA.

Прогноз виробництва пшениці на 2022/23 МР залишений без змін на рівні 17,25 млн. метричних тонн (млн т), він зріс порівняно з аналогічним періодом минулого року більш ніж на один мільйон метричних тонн через сприятливі умови вирощування. Виробництво скоротилося у попередньому році (2021/22 МР) через посуху у багатьох районах вирощування пшениці. Більшість пшениці, виробленої Туреччини, – це озима пшениця. Заглядаючи в майбутнє на 2023/24 МР, можна відзначити ранні ознаки того, що суха погода знову повернулася, що викликає побоювання з приводу того, що врожайність пшениці озимої може знизитися, якщо в прогнозі погоди не буде більше опадів у найближчі пару місяців. Посів пшениці озимої наступного року завершився в листопаді, а
збирання врожаю відбудеться навесні.

За даними турецької державної метеорологічної служби, загальна кількість опадів по всій Туреччині з жовтня до грудня 2022 року знизилася на 29 відсотків порівняно з аналогічним тримісячним періодом попереднього року і на 38 відсотків нижчою, ніж у середньому за довгостроковий період. Регіон Мармурового моря на північному заході Туреччини, частку якого припадає
близько 15-20 відсотків виробництва пшениці в країні переживає незвичайно посушливу погоду. Загальна кількість опадів впала до найнижчого рівня за 60 років.

Ячмінь

Прогноз виробництва ячменю на 2022/23 МР залишається незмінним на рівні 7,4 млн. метричних тонн (млн тонн). Більшість ячменю, виробленого Туреччини, – це озимий ячмінь.
Урожай ячменю в 2023/24 МР стикається з тими ж проблемами посушливої погоди, що й пшениця. Якщо опадів більше не буде, це може негативно позначитися на врожайності. Посів озимого ячменю наступного року завершився у листопаді, а збирання врожаю відбудеться навесні.

Кукурудза

Прогноз виробництва кукурудзи на 2022/23 МР переглянуто у бік підвищення до 6,8 млн тонн, що на 300 000 більше від офіційної оцінки Міністерства сільського господарства США та вище порівняно з аналогічним періодом минулого року на ту саму величину. Це прогнозоване збільшення пояснюється вищими, ніж очікувалося, врожаями та незначним збільшенням площ, що забираються в середній частині країни, відомої як регіон Центральної Анатолії, на частку якого припадає 25-35 відсотків виробництва кукурудзи в Туреччині.
Другий збір урожаю кукурудзи у сезоні 2022/23 МР було завершено у південно-східній частині країни до кінця грудня. Прибутковість, як повідомляється, відповідала очікуванням, і загальний розмір другого врожаю оцінюється приблизно в 1,0 млн. тонн. Дивіться наше попереднє оновлення зерна та кормів для отримання додаткової інформації про врожай кукурудзи в поточному маркетинговому році.

Рис

Загальний прогноз виробництва рису-сирцю в 2022/23 МР залишається незмінним на рівні 600 000 тонн (подрібненого), хоча й трохи вищим порівняно з аналогічним періодом минулого року. Збір урожаю рису-сирцю в 2022/23 МР було завершено майже в усіх регіонах до кінця жовтня минулого року.

Прогноз імпорту пшениці на 2022/23 МР залишається незмінним на рівні 10 млн. тонн. Цей прогноз передбачає, що темпи закупівель ТМО та приватним сектором зростуть у другій половині маркетингового року, тоді як мито на імпортну пшеницю дорівнює нулю.

За даними Турецького інституту статистики (TUIK), за перші шість місяців 2022/23 МР (червень-листопад) імпорт пшениці скоротився на 10 відсотків у річному обчисленні майже до 4,7 млн. тонн. Росія та Україна були провідними постачальниками, відвантаживши 3,3 млн. тонн і 1,2 млн. тонн відповідно.

Прогноз експорту пшениці на 2022/23 МР скоригований трохи нижче до 6,7 млн. тонн, виходячи з незначного уповільнення показників експорту, в основному макаронних виробів та булгуру протягом перших шести місяців маркетингового року (червень-листопад).

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!