Уряд Білорусі продовжив заборону на вивіз зернових, соняшнику та ріпаку

Джерело:  Sputnik
стоп

Рада міністрів Білорусі прийняла рішення продовжити на півроку заборону на вивіз зернових культур, ріпаку, а також соняшника з країни, відповідну постанову уряду №651 опубліковано на Національному правовому інтернет-порталі.

У документі йдеться про такі культури, як пшениця та меслин, жито, ячмінь, овес, кукурудза, гречка, просо, тритикале, інші злаки, а також насіння ріпаку та соняшника.

Щоб вивезти ці продовольчі товари за межі республіки, експортерам потрібно одержувати разові ліцензії у Міністерстві антимонопольного регулювання та торгівлі за погодженням з облвиконкомами та Мінміськвиконкомом.

Заборона не поширюється на продукцію, що постачається в рамках гуманітарної допомоги та переміщується транзитом.

Білоруська влада ввела заборону на вивіз зернових у серпні 2021 року, після чого цей захід, покликаний забезпечити продовольством внутрішній ринок, продовжувався три рази – у березні та вересні 2022-го, а також навесні 2023-го.

Нинішні обмеження діятимуть шість місяців – до березня 2024 року.

Небагатий урожай

У Міністерстві сільського господарства та продовольства Білорусі раніше повідомляли, що врожай зернових колосових у 2023 році нижчий на 15%, ніж роком раніше, – близько 6 млн тонн. Урожайність у різних районах відрізнялася, нерівномірного зниження обсягів не було. Причина в погоді, що динамічно змінювалася в травні-червні.

Як повідомляв голова Мінсільгосппроду Сергій Бартош, Білорусь має намір цього року закупити за кордоном мільйон тонн зерна. При цьому до 500 тисяч тонн буде куплено у Росії.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!