Урожай сої в Індії може впасти у 2023-2024 роках, незважаючи на збільшення посівних площ

Джерело:  S&P Global Platts
соя

На думку учасників ринку, опитаних S&P Global Commodity Insights, через різкий дефіцит опадів у серпні врожайність сої в Індії може виявитися нижчою за очікування уряду в 2023-24 маркетинговому році (жовтень-вересень), незважаючи на збільшення посівних площ.

Згідно з щорічним опитуванням, проведеним серед 13 учасників торгівлі та аналітиків, виробництво сої в Індії в 2023-24 МР очікується дещо нижче порівняно з аналогічним періодом минулого року і становитиме 12,1 млн тонн порівняно з передбачуваними 13,1 млн тонн у 2022-му. 23 МР.

Аналітики кажуть, що врожай сої в Індії, який є п’ятим за величиною у світі, ймовірно, виявиться під тиском через різке зниження вологості ґрунту цього року.

За даними метеорологічного департаменту Індії, у серпні в Індії випала найнижча кількість опадів більш ніж за сторіччя, що на 36% менше у порівнянні зі звичайною кількістю. Зазвичай у серпні випадає друга за величиною кількість опадів серед мусонних місяців після липня.

У травні третя попередня оцінка виробництва олійних культур у Нью-Делі на 2023-24 МР зафіксувала рекордно високий обсяг виробництва сої у розмірі 14,97 млн тонн, що більш ніж на 15% вище за прогнози в 12,98 млн тонн на 2022-23 МР .

Очікується, що четверта та остаточна урядова оцінка посівів олійних культур буде опублікована наприкінці вересня.

“У штаті Мадх’я-Прадеш посіви серйозно постраждали, що позначилося як на врожайності, так і на якості врожаю. У деяких районах Махараштри також може спостерігатися тепловий стрес для врожаю на заключних стадіях збирання врожаю”, – сказав аналітик із сільськогосподарських товарів, повідомляє S&P Global. Platts

Мадхья-Прадеш, за яким слідує Махараштра, є найбільшими штатами-виробниками сої в Індії, і на їхню частку припадає близько 83% площ під вирощуванням сої в Індії.

Індійський метеорологічний департамент класифікував обидва штати як “дефіцитні” за кількістю опадів у період з червня до серпня – основні мусонні місяці в Індії.

Згідно з останніми даними Міністерства сільського господарства щодо ситуації з урожаєм на 15 вересня, площа посівів сої склала 12,55 млн га, порівняно з 12,43 млн га минулого року.

Однак посівні площі в Мадхья-Прадеш скоротилися до 5,335 млн га в 2023-24 МР з 5,387 млн га в 2022-23 МР, показали урядові дані.

Згідно з ринковими джерелами, у ключових штатах Індії, що виробляють сою, у 2017 році випала аналогічна кількість опадів, але нижча за середню. Виробництво сої в країні в тому році скоротилося більш ніж на 20%, у той час як урожайність сільськогосподарських культур впала більш ніж на 15%.

Маркетинговий рік (жовтень-вересень) S&P Global прогнозує виробництво соєвих бобів в Індії

(Indian government data is marked one year behind the trade marketing year but measure crop data for the same time period. So, metrics for MY 2023-24 are denoted as under MY 2022-23 in government releases)

Ель-Ніньйо розмиває прогнози дощів

За даними IMD, серпень, який є ключовим періодом для розвитку стручків індійської сої, був найсухішим і найтеплішим місяцем для всієї країни з тих пір, як у 1901 році почався облік.

Кількість опадів по всій Індії у серпні становила близько 162,7 мм, що на 36% менше середнього показника за тривалий період 254,9 мм. Як середні максимальні, і середньорічні температури країни були найвищими з 1901 року.

Умови Ель-Ніньйо були дуже сильними, що вплинуло на кількість опадів. Madden Julian Oscillation також опинилася у несприятливому становищі”, – сказав М Мохапатра, генеральний директор IMD, йдеться у заяві.

Приватний синоптик Skymet також прогнозував кількість опадів “нижче за норму” під час сезону мусонів.

Ель-Ніньйо сильно впливає на південно-західний мусон в Індії. Роки Ель-Ніньйо характеризуються незвичайним потеплінням вод у східній частині екваторіальної частини Тихого океану, що має високу кореляцію з теплішим літом та слабкішими мусонними дощами в Індії.

Проте деякі трейдери вважають, що нещодавні вересневі дощі у деяких районах соєвого поясу Мадхья-Прадеш допомогли врятувати пізні сорти сої у штаті. Очікується, що пізні посівні сорти сої, що дозрівають понад 100 днів, виграють від опадів.

“Перші дощі у липні допомогли посівам сої, але у серпні дощів не було, що викликало проблеми з урожайністю у багатьох районах основних штатів-виробників. Дощі у вересні знову допомогли врожаю, оскільки соя є однією з найтолерантніших/стабільних культур, оскільки вона може переносити більше спеки, дощів чи посухи”, – сказав Рахул Чаухан, директор дослідницької фірми IGrain India з сільськогосподарських товарів.

Торгівля похідними сої

Виробництво та перехід сої на внутрішньому ринку впливає на ланцюжок поставок похідних соєвих бобів до Індії. Хоча країна є одним із найбільших покупців соєвої олії у світі, вона також експортує соєвий шрот в основному до Південно-Східної Азії.

Згідно з вересневими даними Асоціації переробників сої Індії, перехідні запаси сої в 2022-23 роках склали 2,51 млн тонн, порівняно зі 180 000 тонн минулого року. Оцінки експорту шроту були розраховані на збільшення приблизно в 3 рази – до 1,8 млн. тонн проти 0,64 млн. тонн.

Експорт похідних соєвого шроту в 2022-23 МР по серпень склав 1,74 млн. тонн, при цьому найбільшим покупцем на даний момент є В’єтнам – 505,672 млн. тонн, за ним слідують Японія, Непал і Бангладеш.

Більш того, Асоціація виробників Індії (SEA) повідомила в прес-релізі від 14 вересня, що Індія має намір встановити рекорд імпорту понад 16 мільйонів-16,5 мільйонів тонн рослинної олії в поточному році.

Закупівля олії в Індії в серпні вже зросла на 33% порівняно з аналогічним періодом минулого року, при цьому закупівля соєвої олії зросла більш ніж на 46% і склала 357 890 тонн.

На думку експертів ринку, нижчий урожай індійської сої, ніж очікувалося, не тільки ускладнить експорт шроту з країни, оскільки інші провідні світові постачальники, такі як Бразилія та Аргентина, збираються зібрати рекордний урожай, а й збільшить витрати країни на імпорт олії. oilworld.ru з посиланням на S&P Global Platts.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!