Урожай соняшнику в Болгарії – прогноз оптимістичний

Джерело:  УкрАгроКонсалт
соняшник
UkrAgroConsult

Автори статей:

Поточний 2022/23 МР в Болгарії продовжує демонструвати тенденції, розпочаті в перші місяці маркетингового року – зниження експорту соняшнику (-2,2% до апмр), зростання його імпорту (+28%), внутрішньої переробки та експорту соняшникової олії (+59%).

Частка України в імпорті соняшнику перевищує 66%, другим постачальником соняшнику виступає Румунія – 22% всього імпорту.

Динаміка експорту соняшнику в розрізі ТОП-експортерів: країни ЄС (+12% до апмр), Китай (+69%), Туреччина (+70%), США (-26%).

Після заборони імпорту соняшнику з України, олійні заводи в Болгарії почали шукати сировину в Румунії, залишаючи власний урожай на зберіганні в очікуванні зростання цін.

Експорт олії досяг рекордної позначки – 433 тис. т (+59% до апмр).

Імпорт соняшникової олії також зріс до рекорду, де близько 68% – постачання з України, і склав майже 228 тис. т проти 43,7 тис. т роком раніше.

Перспективи 2023/24 МР

  • у перші 20 днів травня в Болгарії температури були значно нижче середніх показників, що привело до пізнього посіву та затримці в розвитку ярих культур
  • останній період травня та перша половина червня були більш сприятливі для розвитку посівів за температурними показниками
  • на даний час затримка в розвитку посівів залишається актуальною лише для північного регіону
  • поточний прогноз урожаю соняшнику залишається досить оптимістичним, подальший прогноз залежатиме від вологозабезпечення при формуванні врожайності.

Повна версія статті доступна передплатникам аналітичного звіту «ОЛІЯ ПРИЧОРНОМОР’Я» від УкрАгроКонсалт.

Ви можете отримати зразок звіту та оформити передплату тут.

Будьте впевнені у своїй бізнес-стратегії з професійною аналітикою та прогнозами агроринку України та Чорноморського регіону.

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!