Урожай соняшнику на 15% нижчий за торішній очікують у Казахстані

Джерело:  ElDala
соняшник

Фермери Казахстану приступають до збирання соняшнику. Ця культура виявиться найбільш урожайною цього сезону, оскільки стійка до несприятливих погодних умов. Про це повідомив Фарід Абітаєв, генеральний директор Досвідченого господарства олійних культур (ВКО), виступаючи на засіданні мажилісу як експерт.

Соняшник є посухостійкою культурою, оскільки його коріння здатне проникати глибоко в ґрунт у пошуках вологи. Це дозволило йому перенести сухе літо цього року без відчутних втрат. Крім того, на користь урожаю соняшника зіграли і зливи серпня-вересня, адже на відміну від пшениці, ця культура розвивається до самого моменту збирання. Так що додаткова осіння волога стала для неї плюсом.

“Загалом через посуху у Східно-Казахстанській області цього року врожайність зернових впала в два рази, за бобовими – ще більше. Соняшник теж постраждав, але меншою мірою. За оцінками фермерів, очікується зниження врожаю приблизно на 15%”, – зазначив Фарід Абітаєв.

Ці особливості культури роблять її затребуваною фермерами. Крім того, у вирощуванні соняшника є й економічні переваги. Зокрема, у нього невелика норма висіву насіння, що робить витрати на насіннєвий матеріал нижчим, ніж по пшениці. А головне, більш висока ціна реалізації забезпечує “насіння” рентабельність навіть за низької врожайності. При ціні реалізації в 150 тис. тенге/тонна точка беззбитковості настає з врожайності 6 ц/га при вкладенні в гектар 90 тис. тенге. Точка беззбитковості по пшениці при аналогічних вкладеннях у гектар – урожай не нижче 10 ц/га.

“Тому соняшник наші фермери сіятимуть, – резюмував Фарід Абітаєв. – Цього року площі під соняшником зросли на 15%. Наступного року знову відбудеться зростання”.

Зазначимо, що за оцінкою Зернового союзу Казахстану врожай соняшника в Казахстані в нинішньому сезоні 2023 року очікується на рівні 925 тис. тонн з посівної площі 1 млн 157 тис га. Для порівняння, в 2022 році було отримано 1 млн 304 тис. тонн “насіння” з площі 1 млн 90 тис. га.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!