Урожай пшениці в Індії в 2023-2024 роках буде трохи нижчим, ніж минулого року – прогноз

Джерело:  S&P Global Platts

Урожай пшениці в Індії в 2023-24 маркетинговому році (квітень-березень), ймовірно, буде трохи нижчим порівняно з аналогічним періодом минулого року і становитиме 107-108 млн тонн, оскільки учасники ринку відзначили невелике зниження врожайності, незважаючи на стабільні посівні площі. згідно з даними S&P Global Commodity з опитування 13 аналітиків та трейдерів.

Ці дані нижчі за оцінку Міністерства сільського господарства на 2022-2023 МР які складають 110,55 млн тонн. У 2023-2024 МР міністерство планує виробництво пшениці на рівні 114 мільйонів тонн.

Індія є другим за величиною виробником та споживачем пшениці у світі після Китаю.

“Хоча посівні площі залишаються стабільними порівняно з минулим роком, очікується, що врожайність буде нижчою, оскільки у 2023 році дощів було недостатньо”, – сказав представник транснаціональної компанії.

Пшениця, друге за величиною продовольче зерно, що висівається в Індії після рису, сіється у жовтні-листопаді та збирається у лютому-березні.

Однак, коли виникло явище Ель-Ніньо, у сезон дощів кількість опадів була недостатньою, що призвело до поганої вологості ґрунту та більш сухої зими. За даними Метеорологічного департаменту Індії, у 2023 році кількість мусонних злив у червні-вересні становила 94,4% від середнього багаторічного показника.

Зимові дощі в Індії з 1 січня по 18 лютого були на 46% нижчими за середні і становили 16,8 мм, як показали дані IMD. Зимові зливи мають вирішальне значення для врожайності пшениці, оскільки вони підтримують вологість ґрунту.

Досі зимові опади були мізерними у ключових штатах, які вирощують пшеницю: Уттар-Прадеш, Мадхья-Прадеш, Пенджаб, Раджастхан та Харьяна.

“Слабкі дощі в зимові місяці в північних штатах можуть серйозно вплинути на врожайність”, – сказав трейдер із Делі.

Трейдери спостерігають за ринками під час збирання врожаю у березні-квітні. За останні два роки врожай пшениці в Індії скоротився через сильну спеку в березні-квітні.

У 2022-2023 МР уряд прогнозував виробництво пшениці в Індії на рівні 112,2 млн тонн, а потім знизив оцінку до 110,55 млн тонн.

“Хвилі спеки в березні-квітні можуть вплинути на загальний урожай пшениці в Індії”, – сказав трейдер з Мадх’я-Прадеша. «Вони також вплинуть на врожайність та якість урожаю, як і останні два роки».

Дефіцит поставок збережеться

Дефіцит пропозиції на внутрішніх ринках пшениці, швидше за все, збережеться, оскільки уряд виснажив свої резервні запаси і може спробувати їх агресивно поповнити, кажуть трейдери.

Запаси пшениці в Індії скоротилися до семирічного мінімуму станом на 31 грудня 2023 року, коли Продовольча корпорація Індії зареєструвала 16,35 млн. тонн пшениці на державних складах порівняно з 17,17 млн. тонн у попередньому році.

Ціни на пшеницю на спотових ринках знизилися на 16%, порівняно з аналогічним періодом минулого року, до 26 000 рупій за тонну ($313,21) за тиждень до 16 лютого, повідомили трейдери.

“Уряд може розглянути способи агресивних закупівель пшениці на відкритих ринках, щоб зберегти життєздатність програми розподілу продовольства”, – сказав трейдер з Пенджабу.

У найближчі місяці дефіцит постачання може загостритися, оскільки уряд, ймовірно, вивчатиме способи поповнення запасів після нещодавнього розширення схеми безкоштовного надання продовольчого зерна більш ніж 810 мільйонам бенефіціарів протягом п’яти років, починаючи з 1 січня 2024 року.

«Якщо уряд зрештою закуповуватиме більше пшениці у фермерів, це може призвести до обмеження поставок на оптових ринках», – сказав інший трейдер із Пенджабу.

Зміни торгової політики малоймовірні

Незважаючи на ймовірне падіння виробництва, трейдери не очікують, що уряд дозволить імпорт за нижчим митом або закликає дозволити експорт напередодні виборів.

“Оскільки фермери є ключовим електоратом у великих штатах-виробниках пшениці, правляча партія не бажає ризикувати викликати їхній гнів і не бере участі в переговорах про імпорт”, – сказав трейдер з Канпура, штат Уттар-Прадеш. Уттар-Прадеш – найбільший штат-виробник пшениці та найбільш густонаселена провінція країни.

У той час як торговці домагаються зниження імпортних мит, уряд чекає, щоб побачити якість урожаю та кількість врожаю, перш ніж ухвалювати рішення про імпорт, повідомив представник міністерства сільського господарства. В даний час уряд стягує імпортне мито на пшеницю у розмірі 40%.

На думку чиновників, дозвіл імпорту може вплинути на доходи фермерів та погіршити настрої напередодні виборів. Очікується, що національні вибори в Індії відбудуться у квітні-травні, а повідомлення місцевих ЗМІ вказують на повернення правлячих рішень.

Тим часом деякі представники торгових кіл заявили, що якщо врожай пшениці відновиться, уряд може розглянути питання про дозвіл експорту після виборів. Індія заборонила експорт у травні 2022 року після того, як внутрішні поставки скорочувались

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!