Уповільнення світової економіки позначається на попиті на свинину – Rabobank

Джерело:  Meatinfo
свинина

За повідомленням Rabobank, у другій половині 2022 року світовий свинячий сектор продемонстрував невтішні результати. Це сталося через збільшення виробничих витрат — зростання вартості кормів та енергії — та розширення нормативно-правової бази. Ці фактори, як і раніше, кидатимуть виклик виробникам у всьому світі і будуть особливо важкими для європейських виробників.

Європа

Очікується, що виробництво свинини в ЄС і Великобританії продовжить знижуватися в четвертому кварталі 2022 року через тиск на маржу. Очікується, що воно впаде щонайменше на 4%, причому найбільше зниження може статися у Польщі, Німеччині, Данії та Великій Британії. Тим не менш, середні ціни на туші свиней у ЄС залишаються високими: вони зросли на 55% у річному обчисленні за останні тижні вересня 2022 року. У четвертому кварталі, коли очікується збільшення постачання свиней з Іспанії, ціни також можуть знизитися. У четвертому кварталі 2022 року очікувалося збільшення європейського експорту до Китаю (проти першого півріччя 2022 року), але високі місцеві ціни послаблюють глобальну конкурентоспроможність європейського м’яса. На внутрішній споживчий попит може вплинути вища вартість енергії взимку 2023 року.

Китай

Експорт свинини в серпні досяг рекордного рівня 49 000 метричних тонн — це найвищий місячний обсяг на рік. Але загалом обсяг за рік знизився на 5%, а вартість відвантажень знизилася на 11% у річному обчисленні. Хоча торгівля, як і раніше, залежить від успішного відкриття ринків після обмежень COVID-19, Rabobank прогнозує зростання виробництва свинини на 2-3%, але падіння обсягів експорту на 3-4% у річному обчисленні загалом у 2022 році.

Південно-Східна Азія

В’єтнам – АЧС продовжує впливати на виробництво, але відновлення сектору продовжується. Ціни на в’єтнамських свиней різко зросли у третьому кварталі 2022 року, причому відпускні ціни на фермах досягли рівня від 58 000 до 62 000 донгів/кг (від 2,30 до 2,50 євро/кг). Ціни, ймовірно, ще більше зростуть у четвертому кварталі через сезонний попит та сильне економічне зростання. За даними Головного статистичного управління В’єтнаму, зростання ВВП досягло 13,7% у третьому кварталі 2022 року.

Філіппіни – Виробництво, як і раніше, зазнає труднощів через спалахи АЧС, але поголів’я свиней, схоже, стабілізується. За даними Міністерства сільського господарства, у червні поголів’я становило 9,94 млн голів (+3% р/р). Швидшими темпами відновлювалися комерційні ферми, які збільшили свою череду на 7,7% у річному обчисленні, витіснивши присадибних фермерів, які за той же період зросли лише на 1,1%. Роздрібні ціни на свинину у жовтні стабілізувалися на рівні 300 філіппінських песо/кг (5,17 євро/кг).

Таїланд – М’янма повідомила Всесвітню організацію охорони здоров’я тварин (МЕБ) у серпні, що зразки загиблих свиней містили вірус АЧС. Це спонукало Таїланд запровадити режим підвищеної готовності. В даний час Таїланд, як і раніше, має статус країни, благополучної по АЧС.

Японія

Експорт у Японію відновився, тоді як імпорт свинини залишився високому рівні. Обсяги імпорту свинини у липні досягли 105 000 метричних тонн, збільшившись на 5% у річному обчисленні, а вартість імпорту зросла на 24% у річному обчисленні. Експорт свинини збільшився в липні на 13% у річному вирахуванні до 21 000 метричних тонн, а імпорт із США, на частку якого припадає 78% всього імпорту, залишався сильним (обсяги +4% у річному обчисленні).

Північна Америка

У вересневому звіті Міністерства сільського господарства США повідомляється, що поголів’я племінних тварин у США було на 0,6% нижче рівня минулого року (6,2 млн голів), що майже на 1% нижче галузевих очікувань. Зниження відбиває закриття великого м’ясопереробного заводу на західному узбережжі. Підвищені витрати на корми та енергію, а також можливі зміни у законодавстві продовжують обмежувати зростання свинячого сектору. Проблеми зі здоров’ям стада та більш висока смертність свиноматок також відіграють свою роль. Rabobank очікує стабілізації поголів’я свиноматок та помірного зростання у 2023 році, але до 2024/25 року значного зростання не передбачається.

Канада збільшила експорт на Філіппіни та до Південної Кореї. Канада, третій за величиною експортер свинини у світі після ЄС та США, наразі експортує 71% усієї виробленої свинини – більше, ніж будь-який інший міжнародний виробник. Очікується, що обсяг експорту свинини з Канади у 2022 році становитиме близько 1,5 млн. метричних тонн за ціною від 2,44 до 2,59 євро/кг.

Бразилія/Південна Америка

Маржа виробників покращується, але все ще стикається з проблемами. Вартість кормів залишається на рекордно високому рівні після врожаю, що розчаровує в США, деяких частинах Європи та Азії. Розширення площі посівів кукурудзи та соєвих бобів у Південній Америці може допомогти послабити навантаження у 2023 році. У серпні Бразилія випередила Іспанію і стала найбільшим постачальником свинини до Китаю, хоча Іспанія залишалася найбільшим експортером протягом перших восьми місяців 2022 року. Бразильський експорт свинини у вересні становив 102,7 тис. тонн, за даними Бразильської асоціації виробників тваринного білка (ABPA), скоротившись на 8,5% р/р.

Позначки:, , , , , , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!